Vandring i Italien - vägen upp till Rifugio Forte dei Marmi i de apuanska alperna

Aaaah! Så kul det var att äntligen få komma ner till Italien och jobba igen 😍🥾⛰!
Jag hade förmånen att jobba som vandringsledare till de apuanska alperna och Cinque Terre för det svenska vandringsreseföretaget Swett 👌!

Så här ser ofta ledmarkeringar ut i Italien. Nummer på leden och så vitt och rött.
Fotocred 📸: Min gäst Anna - tack så härligt fångat 😊👌
I övrigt så är en del bilder mina och så har jag lånat någon bild av några av mina fina gäster - Catarina, Camilla, Karin & Helge - tack!

Jag mötte gästerna i Pisa och sedan körde vi upp i bergen, mot de Apuanska alperna i Toscana. Där blev vi sedan avsläppta av bussen och vandrade så de sista kilometrarna upp till det fina lilla rifugio, Rifugio Forte dei Marmi , där vi skulle bo ett par nätter 😊.

En rifugio är en byggnad högt uppe i bergen och nås vanligtvis bara till fots. De erbjuder mat och skydd till alpinister, bergsbestigare, vandrare och klättrare. De drivs vanligtvis av någon Alpin klubb, som tex Club Alpino Italiano . Dessa kallas ibland alpine hut, mountain shelter, mountain refuge, mountain lodge, och mountain hostel.

Servicegraden varierar. En del är obemannade och det finns kanske en sovsal med våningssängar, medan andra har personal som lagar måltider som du kan köpa, en del har föreläsningar, en del säljer kläder och småsaker. Vanligtvis får vem som helst komma hit, en del kräver dock förhandsbokning.

Vi vandrade upp till 865 möh och möttes av de två systrarna, som driver rifugion - och de två andra som också jobbar där. Väl på plats (vi var de enda som var där) så installerades vi i sexbäddsrum. Några i ett, några i ett annat och ett tredje. Jag sov som Lasse Åberg, under taket 😍. Ute i en annan byggnad fanns även den enda duschen, som vi alla delade på. Vattnet är begränsat, så vi tog alla varsin kort dusch under dessa två dygn 😊.

Vi satt vid två stora träbord med bänkar och så kunde vi även njuta utomhus vid ett par måltider. Härligt! Det blev många glada skratt och olika diskussioner om allt mellan himmel & jord.

Mätta och belåtna kröp vi till kojs. Imorgon bitti väntade nya äventyr, med en vandring upp till Monte Croce här i de apuanska alperna. Buonanotte!

Previous
Previous

Via Ferrata i Frankrike

Next
Next

Vandringsjobb i Italien 🤩🥾 - reka vandringen