Vinterbad / kallbad / Cold Water Swimming

Jag har blivit helt såld på vinterbad / kalla bad! Jag bestämde mig i september, att jag skulle fortsätta ta ett dopp i havet varje vecka. Så länge jag klarade av att doppa mig veckan före så testade jag även nästa. Och sedan dess har jag alltså inte slutat 😅❄💦.

Nu blir det cirka 3-4 gånger/vecka och temperaturen i havsviken Slemmern i Mariehamn (där jag mestadels doppar mig) har krupit ner till drygt + 2C…

Jag doppar inte huvudet och jag har numera neoprensockor på fötterna. Mest för att faktiskt kunna njuta av, och ta till mig köldupplevelsen i vattnet, med stilla andning, utan att få köldvärk i fötterna.

Den här bilden tog jag i Ovanmalm skog i södra Finland i mitten av oktober. Här blev det några kalla dopp givetvis 😊❄💦, när vi bodde i skogen några nätter under Matkursen, som jag skrev om här. Här doppade jag faktiskt huvudet, men det var för att skölja bort det (naturvänliga!) shampot.

Här är några olika ställen som jag kallbadat på.
1) Ovanmalm Skog i södra Finland.
2) Lilla Holmen i Slemmern havsvik på Åland. Det är här som jag badar för det mesta. Jag, liksom de flesta, går i via trappan längst ute på bryggan.
3) I en sjö i Lemmenjoki Nationalpark i norra Lappland i Finland. Det var i september när vi var däruppe och vandrade.

Hur tänkte jag egentligen, kan man fråga sig? Jag som alltid har varit en notorisk badkruka!
Min mamma har vinterbadat i trettio år redan (!), men jag trodde ALDRIG att jag skulle göra det!

Orsaken var främst den Vildmarksguideutbildning som jag går nu. Det är inte obligatoriskt för själva utbildningen, men jag kände att jag ville lära mig bemästra kallt vatten och kyla överhuvudtaget. Något som är ganska bra att kunna när man tillbringar så pass mycket tid ute i naturen som vi gör.

Det är kul att bada i flera sammanhang också.

  • Dels går jag med gänget från min vattengympa, tidigt på onsdagsmorgnar. De som jag började doppa mig med (men då har vi ju ingen telefon/kamera med, eftersom vi går direkt från passet).

  • Dels bestämde sig min man, Jens, att han skulle hänga på i november - så vi går en gång/vecka, på lördag eller söndag. Doppet ovan är från igår - söndag förmiddag - när vi deltog i det såkallade Distansdoppet 2020 som drogs igång av kallbadsajten Kallbad.nu (se mera nedan)

  • Dels med vänner (och nya vänner) som har vinterbadat i några år. De går några gånger/vecka så det finns alltid någon som man kan hänga med, ifall alla andra har opassligt. Den konstellationen kör dessutom ofta varm fika efter påklädning, innan man går därifrån, trevligt 😊☕🥮.

  • Dels badar jag ensam ibland - då är det nästan meditativt 🙂👌. Men det är ju så grunt att jag bottnar där, och jag har badat flera gånger/vecka hela hösten, så jag vet vad som väntar och hur jag reagerar. Gå inte ensam om du inte har gjort det tidigare!

Så här skrev Carina & Katrin om Distansdoppet 2020 - evenemanget:

Vi vill fira att vi blivit så många kallbadare i Sverige och vad passar bättre än ett gemensamt dopp där alla kan vara med, oavsett var i landet du badar!

Vi hoppas att vi kan inspirera fler att njuta av de kalla baden som får oss att må så bra! Tagga din make, sambo, hustru, granne, arbetskamrat eller annan person du tycker ska prova på. Och dela gärna med dig av goda råd till de som provar för första gången: kallbad.nu/borja-kallbada/

Tänk på att hålla avstånd och följa rådande rekommendationer.

Glöm inte att ta bilder och tagga oss på #Distansdoppet2020
Klicka gärna i om du kommer eller om du är intresserad och bjud in flera så slår vi rekord i distansbad!

Vi på kallbad.nu vill passa på att önska dig en riktigt God Jul!

Kallbad får oss att må bra och vi vill gärna bidra till att fler får förutsättningar till en god hälsa och vård och har därför en bössa i årets MUSIKHJÄLPEN. Du hittar den här: bossan.musikhjalpen.se/kallbadare-i-sverige In och skänk en slant!

Carina & Katrin

Det var lite skoj att evenemanget fick en sådan spridning att det nämndes i Aktuellt samma kväll 😊💦❄👍.

Här ser du klippet.

Är du sugen på att testa?

Är du sugen på att testa?

  • Om du på bor på Åland så hör av dig till mig, t.ex. här så kan vi gå tillsammans någon dag!

  • Om du bor någon annanstans så har t.ex. Kallbad.nu en lista med länkar till flera olika sällskap som badar runt om i Sverige.

  • Om du bor i Finland så har Suomen Latu sidor om vinterbad här. (Endast på finska.)

  • Kallbad.nu har också en liten samling med Fakta och forskning kring vinterbad. Den hittar du här.

Previous
Previous

Vinterbad på Dopparedagen 💦❄

Next
Next

Första Hjälpenkurs i skärgården