Första Hjälpenkurs i skärgården

I mitten av oktober bar det iväg ut till skärgårdskommunen Brändö här på Åland. Det var dags att fräscha upp mina gamla kunskaper i Första Hjälpen och att få mitt ‘certifikat’ förnyat (giltigt i tre år). Nästa höst går vi sedan ett fortsättning med …

I mitten av oktober bar det iväg ut till skärgårdskommunen Brändö här på Åland. Det var dags att fräscha upp mina gamla kunskaper i Första Hjälpen och att få mitt ‘certifikat’ förnyat (giltigt i tre år). Nästa höst går vi sedan ett fortsättning med Första Hjälpen 2 och ytterligare tillämpningar för friluftsförsta hjälp.

Vi hoppade alltså på skärgårdsfärjan och åkte ut till Brändö för kurs i två dagar.

Vi tränade på både levande och dockor 😊 och gick igenom många olika scenarios som kan hända.

20201017_100944.jpg

Vi tränade också på flera olika modeller av hjärtstartare.

Det är något som jag verkligen tycker att alla borde titta lite närmare på. Din insats kan faktiskt vara skillnaden som avgör om en människa överlever eller inte 💖.

Faktum är att det faktiskt är enkelt och att alla kan använda en. Här hittar du en bra sida, som förklarar ganska bra.

Nu kollar jag alltid upp var de är placerade, när jag kommer till olika ställen.

På Åland finns det i dagens läge fler än 200 hjärtstartare. Här ser du var de finns (zooma in kartan). Däremot är det bra om du kollar upp den exakta placeringen av dem, så att du kan hjälpa till i ett nödläge 💖👍.

Vi tittade också annan utrustning som man kan ha i sin bil t.ex. Den här manicken ovan är både glaskrossare, ficklampa och lampa som du kan sätta fast (med magnetism) på bilhuven eller taket, om du måste stanna vid en väg i mörkret.

Främst för att uppmärksamma övrig trafik på att något har hänt, men även om du kanske måste stanna av något annat skäl, tex punktering - och vill förhindra en olycka, tänker jag.

Tack Gun Lindman för en intressant och väl genomförd kurs med en fin blandning av teori och praktik i dagarna två!

Vi bodde på Hotell Gullvivan och det var trevligt. Däremot var det mörkt när vi kom och mörkt när vi åkte, så det blev ingen bild därifrån 👍.

Sedan bar det hemåt igen, efter en givande helg på Brändö! Vi kommer tillbaka i sommar 🔅!

Previous
Previous

Vinterbad / kallbad / Cold Water Swimming

Next
Next

Vinprovning & gemyt 🍷