Gourmetmat över öppen eld

Eldmat_anna

I början av oktober var jag på Matkurs i skogen.

Den ingår i den 2-åriga utbildning till Vildmarksguide, som jag går nu.

Jag passar på att utnyttja tiden, eftersom jag inte kan jobba internationellet nu, till att förkovra mig som guide, ta in nya aspekter, bygga kontaktnät och ha kul 😊✨!
Det är otroligt roligt och intressant, och en skogsfantast som jag njuter i fulla av drag av de nya lärdomar jag får ta del.

Ursäkta - jag har varit otroligt dålig på att uppdatera bloggen, så nu tänkte jag fylla på med några inlägg om det som hänt under hösten.

20201008_122715.jpg

Limemarinerad lax med gräslök

Vi lagade för- och varmrätt samt dessert till både lunch och middag alla dagar.
Det här var limemarinerad lax som appetizers. Gott, fräscht och enkelt!

20201008_124715.jpg

Givetvis gjorde vi veganvarianter av alla rätter.

Här ser du limemarinerade rödbets- och morotsskivor uppe till höger.

Köttälskarna fick också sitt lystmäte fyllt -
uppe till vänster ser du carpaccio på oxfilé.

20201009_131825.jpg

Flamstekt lax på planka

Jag fick testa på att flamsteka lax på planka. Baddas med saltlösning - granris som doppas i varmt vatten med salt. Efter halva tiden vände jag på plankan så att den skulle bli jämnt stekt.

Nitarna täljde jag till från kvistar av björk.

Vi hade en maskot med också under de här dagarna 😊. Sofia (i gul mössa) hade sin hund med. Hon höll koll på oss allihopa 💖😍!

Vårt läger låg vackert vid Kvarnträsket i skogen i Ovanmalm, Tenala i södra Finland. Här kommer vi att vara på flera kurser under de här åren.

Det fanns massor av trattkantareller i skogen, som vi plockade och tillagade. Det blev både svampsoppa och toast med smörstekta läckerheter på, mums!

Vi gräddade bröd på stekhäll / Muurikka - otroligt gott, med varmt nygräddat bröd. Vi plockade blåbär också och gjorde blåbärspaj i gryta. Viktigt att hålla koll på värmen nedifrån, så att det inte blir för varmt och därmed bränt i botten…

Elden sprakade på från tidig morgon till sen kväll och vi kockade, testade, åt, kockade, testade, åt 😄. Vi behövde verkligen inte gå hungriga iallafall!

Som grädde på moset så flamberade jag fruktsallad i rom, som sista dessert 😊.

Vi hade nära till skolan - minst sagt 😀. Vi sov i vindskydden här i skogen. Min sovplats var längst till höger på bilden ovan, så det var bara att kliva rakt ur sovsäcken, så var man på plats! Om du inte har testat att sova i vindskydd tidigare så kan jag rekommendera det - man sover som ett barn.

Peter Af Björksten, med flera decenniers erfarenhet från restaurangbranschen, var vår lärare. Tack Peter 👍.

Previous
Previous

Firning nerför ett stup

Next
Next

Lite Åland emellan 🔅