Randonné-& lavinskola i Lappland del 1🌟

Just efter påsk så åkte jag och en del av mina kurskamrater från Vildmarksguideutbildningen upp till Ylläs i norra Finland för att träna randonné och att hantera och läsa laviner, tillsammans med en av våra lärare, Daniel Backman och Toffi Berger som kom som vår andra lärare. Tack för fin kurs till båda 😊👍!

En del av bilderna är lånade från mina kurskamrater, en del har jag tagit själv. Jag tänkte posta flera inlägg de närmaste dagarna, med bilder från Lappland.

Här är en bild av mina kurskamrater på Vildmarksguideutbildningen som jag går på. Här har vi just nått upp till Äkäskero fjälltopp i Pallas-Yllästunturi Nationalpark i norra Finland. Vi har vandrat med stighudar på våra randonnéskidor. (Foto: Anna)E…

Här är en bild av mina kurskamrater på Vildmarksguideutbildningen som jag går på. Här har vi just nått upp till Äkäskero fjälltopp i Pallas-Yllästunturi Nationalpark i norra Finland. Vi har vandrat med stighudar på våra randonnéskidor. (Foto: Anna)

Efter att ha pustat lite och sedan njutit en stund så var det dags för belöningen - att få “cruisa ner” på lössnö genom den relativt glesa skogen 🤩❄! Jag publicerar lite fler bilder och videosnuttar i kommande inlägg 😊👌.

Man går med t.ex. techbindningar (du lyfter i princip bara din pjäxa vid varje steg) eller, den lite tyngre varianten med framebindningar (när du lyfter hela bindningen vid varje steg). Här är vi på väg upp på fjälltoppen Äkäskero.

Man går med t.ex. techbindningar (du lyfter i princip bara din pjäxa vid varje steg) eller, den lite tyngre varianten med framebindningar (när du lyfter hela bindningen vid varje steg). Här är vi på väg upp på fjälltoppen Äkäskero.

Här “klär jag av” mina hyrda  Black Crows Navis Freebird skidor  😍. Är ni uppe i området kring Ylläs/Äkkäslompolo/Pallas och behöver hyra utrustning så kan jag rekommendera Jemessport ! Suverän personal och service!

Här “klär jag av” mina hyrda Black Crows Navis Freebird skidor 😍. Är ni uppe i området kring Ylläs/Äkkäslompolo/Pallas och behöver hyra utrustning så kan jag rekommendera Jemessport ! Suverän personal och service!

Och Corona då? Ja, dels var vi ju mest utomhus, som vanligt, när det gäller denna utbildning 😍.

Och där uppe så var det:

  • lite folk - inga internationella turister överhuvudtaget och väldigt få inhemska

  • de hade inte haft ett enda fall där uppe i Äkkäslompolo på de tre senaste veckorna, berättade det holländska paret, som äger det B&B som jag bodde på några av dagarna

  • ALLA hade mask på så fort man klev innanför en dörr! Du fick inte ens beställa en kaffe om du inte hade mask på dig.

  • det fanns askar med masker (ifall du hade glömt eller tappat din eller någonting) vid dörren, det fanns handsprit överallt och det var minnesskyltar om att hålla avstånd, bära mask och sprita händerna överallt!

20210416_205510.jpg

Jag såg ut som om jag var på väg ut i krig eller nåt, under transporten upp till och ner från Lappland - både mask och visir 😄!

Men jag tänkte - “better safe than sorry”! Hellre lite “onödigt mycket skydd” än för lite. Jag släpade iallafall inte hem något Coronavirus till Åland 👍😊 (testat mig).

Previous
Previous

Lavinträning i finska Lappland ☃

Next
Next

Isskidnings-expedition på havsisar