Kakao, riktigt exklusivt kaffe och indiska palmmårdar

Hejsan i decemberslasket!

Tänkte lägga ut några bilder från mitt senaste Balijobb idag igen.

Idag blir det från ett besök i en botanisk trädgård, BAS Agrotourism där vi också testade olika kaffe- och tesorter. Och så bilder på lite skojiga frukter som vi inte ser så mycket av här på våra breddgrader :-).

 
8_SnakeSkinFruit.jpg

Det här är Snake Skin Fruit - kanske inte förvånande att den kallas så :-). Det här är en variant som kallas Bali Salak men som sagt kallas Snake Skin Fruit. Kan ätas både som den är (skalas och har vita 'bönor' inuti) och göras till t.ex. Salak Wine.

 
Här ser du ett kakaoträd, som också växte där.

Här ser du ett kakaoträd, som också växte där.

Indonesien är världens tredje största exportör av kakao. Fördelen med kakao är att den inte sliter så hårt på regnskogen eftersom den inte kräver stora öppna områden för att växa, den kräver istället skugga och trivs bra i undervegetationen i regnskog. Träden kan bli ungefär 100 år gamla men ger frukt i cirka 60 år.

 
82_CoffeeandTeaTasting.jpg

Vi testade också ett antal olika kaffe- och tesorter. Gott och intressant! Och så måste vi ju testa Kopi Luwak, världens dyraste kaffe. På vissa exklusiva restauranger i New York eller Hong Kong t.ex. så kan du få betala upp till USD 80/kopp! Vi betalade cirka SEK 35/kopp vid vår smakprovning (de övriga smakproven ingick i inträdet, men ville du testa Luwak så kostade det extra).

 
82_IndiskPalmmård.jpg

Det är det här gulliga lilla djuret, indisk palmmård, som väljer ut de bästa bären (sägs det iaf), äter dem och så kommer de ut den naturliga vägen så att säga...de tvättas, rostas och mals och sedan brygger man alltså kaffe på dem.

Personligen tyckte jag inte att det var något extra, helt ärligt. Kul att testa men inget som är värt att betala USD 80 för en kopp.

Här finns en youtube-video från stället vi besökte:

 

Här finns också en länk till en ganska trevlig sida om BAS Agrotourism.

 
82_Jackfruit.jpg

Det här är Jack Fruit, en växt som både ätes som frukt när den är mogen, som grönsak (bl.a. torkad) när den är omogen och så används träet till möbler.

Previous
Previous

Hoover Dam - interesting facts :-)

Next
Next

Note to myself: Hoover Dam Tour