55 km upp&ner på vinterfjäll med fatbike 🚴‍♀️

Den sista dagen i Lappland (väntade på senare hemfärd) så hyrde jag en e-fatbike från Sisu Outdoors och gav mig ut på vinteräventyr på två hjul 🚴‍♀️.

Det blev totalt 55 km, upp&ner och totalt 750 meter höjdökning med cykeln (och förstås neråt också, i ungefär samma mängd 🤩). Drygt sex timmar krävdes i sadeln för det.

Det fanns små raststugor som jag passade på att göra stopp vid. De sammanföll också med längdskidspår, eftersom det främst är längdskidåkning som folk sysslar med därute i skogarna 😊. Som du ser så har en fatbike tjocka, lite mjukare däck, än t.ex.…

Det fanns små raststugor som jag passade på att göra stopp vid. De sammanföll också med längdskidspår, eftersom det främst är längdskidåkning som folk sysslar med därute i skogarna 😊.

Som du ser så har en fatbike tjocka, lite mjukare däck, än t.ex. en vanlig mountainbike.

Ylläs har riktigt fina vintercykelleder och det är tre killar som underhåller lederna. En del leder underhålls fram till mitten av mars. Något som jag testade på när jag stretade upp på Kukastunturi 😄. Där fick jag helt enkelt följa spåren av de två andra som också hade bestämt sig för att ta sig upp där ändå.

Belöningen var att sedan få “cruisa” ner längs fjället i flera kilometer, på en riktigt fin led, som snirklade sig neråt, in i den glesa skogen, bland träden. Fantastiskt!

Vyerna från Kukas, just innan jag fick börja cykla neråt, åt andra hållet, på leder som var riktigt fint hållna!

Vyerna från Kukas, just innan jag fick börja cykla neråt, åt andra hållet, på leder som var riktigt fint hållna!

De har en fin app med alla trails, förutom kartorna. Här är en screenshot från en del av min tur. Färgerna markerar vinterunderhållet, dvs om det är hela, halva eller 1/3 av säsongen.

Det fanns små raststugor lite här och var. Mysiga!

Det fanns små raststugor lite här och var. Mysiga!

Pretend_1955.jpg

Dagens bästa citat 😍.

Läckert konstcafé, där jag dessutom drack gott chagate ☕.Chaga är alltså egentligen en parasitsvamp, som har otroligt många, vetenskapligt bevisade nyttoeffekter!

Läckert konstcafé, där jag dessutom drack gott chagate ☕.

Chaga är alltså egentligen en parasitsvamp, som har otroligt många, vetenskapligt bevisade nyttoeffekter!

Wisdom.jpg
Lunchstopp i sikte.

Lunchstopp i sikte.

Previous
Previous

Sarek - storslagen natur i norra Lappland

Next
Next

Lavinträning i finska Lappland ☃