Bilder från Bergen i solsken

Idag postar jag några bilder från Bergen i Norge, vilka jag tog på mitt senaste jobbuppdrag dit, den förra veckan.

Strålande sol mötte oss i den vackra staden som annars ofta bjuder på regn... Men vi hade vädergudarna med oss! Lite moln när vi gled in mot hamnen, men sedan sprack det upp helt och hållet :-).

Ha det!

Bergen1.jpg
Bergen3.jpg
 
Bergen4.jpg
Bergen5.jpg

Och så här skriver Wikipedia bl.a. om Bergen:

Etymologi: ung ängen mellan bergen
Smeknamn: staden mellan de sju bergen

Folkmängd: 260 798 (1 januar 2011)
Grundad: 1070
Webbplats: http://www.bergen.kommune.no

Bergen är Norges näst största stad med 235 046 invånare i tätorten (2011) av kommunens totalt 263 762. Bergen är en betydande sjöfartsstad.

Bergen är en av Europas allra regnigaste städer med omkring 2 250 mm regn per år. Stadsdelen Bryggen ingår i UNESCO:s världsarvslista.

 
Bergen på 1890-talet.

Bergen på 1890-talet.

Bergen ligger på Bergenshalvön i Midthordland, som är ett av de fem distrikten i Hordaland.
Bergen är mycket naturskönt belägen vid slutet av en fjord och mellan ett antal olika höga kullar och bergstoppar. Den skyddade hamnen skapar goda förutsättningar för sjöfart och har möjliggjort Bergens position som hamnstad.

Bergen har två rådhus, det äldsta är från 1500-talet. Kommunstämman hålles fortfarande i samma sal sedan 1561.

Klimat  

Bergen har ett ovanligt regnigt klimat. Staden är Europas regnigaste stad. Det regniga klimatet beror på den geografiska belägenheten och närheten till Atlanten.

Bergen befinner sig längst till väster på en landmassa där havsvindarna kommer från sydväst och dessutom är Bergen omgivet av berg som orsakar regn.

Ortnamnet  
Namnet Bergen kommer av det äldre namnet Bjørgvin som betyder 'bergsängen'.

Historia 

 
Bryggen, april 1944, efter en stor explosion i Vågen

Bryggen, april 1944, efter en stor explosion i Vågen

Bergen grundades 1070 av kung Olav Kyrre, var huvudstad i norska riket på 1100- och 1200-talet. År 1360 etablerades ett hansakontor i staden. Den utvecklades till ett viktigt handelscentrum och hamnen förbättrades.

I de administrativa byggnaderna i det som nu är stadsdelen Bryggen arbetade skrivare och affärsmän från många platser, särskilt från Tyskland. Förrådshusen var fyllda med varor, särskilt fisk från norra Norge och  spannmål  från  Kontinentaleuropa.

Under historiens gång drabbades Bergen av många bränder, eftersom husen enligt traditionen byggdes av trä. Detta gällde även Bryggen.

Endast en fjärdedel av de hus som står där idag är byggda under tiden strax efter 1702, när de äldre förrådshusen längs kajen brann ned. I de andra husen är det bara en del källarvåningar i sten som är äldre än från 1702. Dessa är från 1400-talet.
Bergen var största stad i Norden på 15- och 1600-talet och i Norge fram till 1830-talet.

Previous
Previous

Finland i ett nötskal

Next
Next

Härlig kvällstur med RIB-båten!