10 dygn i finska Lappland: Ödemark & midnattssol

Det här inlägget handlar om en vandring i juni, vilken jag gjorde tillsammans med kurskamrater på min Vildmarksguideutbildning. Vi vandrade i Muotkatunturi Vildmarksområde i norra Lappland i Finland.

Muotkatunturi ödemarksområde är den ödsligaste av ödemarkerna: det finns inga markerade leder och ödestugorna är få. Typiskt för Muotkatunturiområdet är de svagt kuperade fjällen, den vackra sjön Peltojärvi samt de strida strömmarna.

Ödemarken består huvudsakligen av fjällbjörkskogar och fjällmoar, men det förekommer även gamla talldominerade skogar och aapamyrar på området. Områdets marker och vatten skildras träffande med välljudande samiska namn. (Citat från Forststyrelsen i Finlands sida om Muotkatunturi.

Födelsedag
Jag råkade fylla år samtidigt som vi var uppe i Lappland. Bland annat så här firades min födelsedag 😃😍.

Topptur #1
Jag gjorde en topptur tillsammans med Maija och Eva, för att fira födelsedagen 😊 🥾✨⛰.

Lägerliv och morgonrutiner
Vi var indelade i mat- och tältlag och jag bodde med Emilia. Hon äter frukost på den nedre bilden. I i bakgrunden ser du vårt Hillebergtält.

Vi hade bokstavligt talat sol dygnet runt i tio dygn, så det blev ett ganska enkelt lägerliv eftersom vi slapp torka våta kläder, eller kura inne i ett tält för att det stormade och spöregnade.

Jag, Maija och Outi var de morgontidiga. Efter mitt tidiga morgondopp i Peltojärvi (där isen gick som bäst) så gick jag en sväng. Då stötte jag på Outi som njöt av den fantastiska vyn över sjön (övre bilden).

Midnattssol Vi hade som sagt sol - dygnet runt - i tio dygn 🤩🔅! (Ok, 20 minuter regn sista kvällen faktiskt.) Det var ju midnattssol. Den här bilden tog jag när jag var ut ur tältet en sväng kl 01 på natten. Fantastiskt!Däremot så har jag svårt att sova när det är för ljust. Men jag hade med mig både öronproppar och ögonmask så det var inga problem - jag sov som en prinsessa på nätterna 😄.

Midnattssol
Vi hade som sagt sol - dygnet runt - i tio dygn 🤩🔅! (Ok, 20 minuter regn sista kvällen faktiskt.) Det var ju midnattssol. Den här bilden tog jag när jag var ut ur tältet en sväng kl 01 på natten. Fantastiskt!

Däremot så har jag svårt att sova när det är för ljust. Men jag hade med mig både öronproppar och ögonmask så det var inga problem - jag sov som en prinsessa på nätterna 😄.

Middagsbord i det gröna!

Vi följde bokstavligen talat vårens utveckling här uppe. När vi kom upp den 31 maj så var det en del snö kvar och inga blad på träden. När vi lämnade Muotkatunturi för att åka söderut igen så hade alla träd exploderat i grönt!

Emilia och jag körde det lätta stuket - koka vatten till våra frystorkade måltider. Maija hade fantastiska kompositioner som hon hade förberett hemma.

Ru fick upp en vacker harr en dag.

Topptur #2
Vi hade två “vilodagar” under de här 10 dagarna och den första av dessa var alltså på min födelsedag. Någon dag senare var det dags för nästa. Då passade Eva, Lucas, Frida och jag på att göra en topptur igen.

Och givetvis måste vi gå förbi den fina lilla sandstranden vid ena änden av Peltojärvi, på vägen 😊. Ganska otippad syn så här mitt ute bland lappländska fjäll och dalar.

Vandringskonstellationer
Två-tre dagar vandrade vi i samlad trupp, medan vi sedan gick i mindre konstellationer övriga dagar. Här tar vi paus på en “helgruppsdagarna”. Frida har något gott i snackspåsen 🤗

Växter
Blomsterprakt i Lappland i juni ❤. Rätta mig någon, om jag har fel 😄: Hjortron, rosling, mossviol (?) och krypljung.

Det här härliga gänget vandrade jag tillsammans med två av de sista dagarna 🤗👍. Ovan: en glad bild tillsammans med Ru, Eva, Helga och Jaakko. Nedan: Ru, Eva och Maija under en kort paus.

Tack och hej för den här gången Lappland - jag kommer tillbaka 🤩⛰🥾✨

Previous
Previous

På väg mot Sveriges högsta berg - Kebnekaise

Next
Next

Sarek - storslagen natur i norra Lappland