Kap Verde del 7 - Pedra de Lume, salt som Döda Havet!

Söndagshälsningar från ett snöigt Mariehamn! Mindre snöigt var det verkligen på Kap Verde när vi var där i mitten av november. Mindre nederbörd överhuvudtaget eftersom det regnar extremt lite på ön Sal.


Lite norrut på ön finns det en gammal, utdöd vulkan vid den lilla byn Pedra de Lume. Byn är känd för sina saltgruvor, vilka man började utvinna ur på 1700-talet. När saltindustrin var som störst där så var byn stor och levande, nu bor endast ett fåtal kvar där och själva saltutvinningen är nedlagd.

Landskapet ser ut som ett månlandskap och skulle passa för filminspelningar kring det! Vill man bada i de salta små sjöarna betalar man ett inträde på fem euro (vilket jag tycker är helt ok - de ska ju också leva av något) och får sedan gå igenom en utgrävd tunnel in i den gamla vulkankratern.

Väl på andra sidan breder ett torrt landskap ut sig och så finns saltsjöarna där. En liten servering, där du kan köpa något att dricka, toaletter samt dusch finns också. Duschen kostar en euro extra per person, men det är värt att ta den, efter badet! Ingen begränsning på hur länge du står där, så skölj av dig ordentligt, för annars börjar det klia av det salta vattnet.


Det är en häftig känsla att bada! Du flyter bokstavligt talat som en kork! Se på bilden här, det ser ut som om vi skulle ligga i cirka 10 cm djupt vatten och vila på botten, men djupet här är 1,50 m. När du skulle dra ner benen för att stiga upp igen så var det nästan så att du tippade framåt!

Vattnet är också skiktat pga att värmen nedifrån. Så nere mot botten är det riktig bubbelpoolsvärme, medan det övre lagret är flera grader svalare.

Jag hade badskor och det kan rekommenderas då botten är lite stickig på vissa ställen, pga saltkristaller som bildas. Det går dock jättebra att simma utan också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar