Kap Verde del 5 - rädda havssköldpaddorna!


Hej, idag tänkte jag fortsätta lite på bildkavalkaden från resan till Kap Verde för ett par veckor sedan. Idag har turen kommit till de fantastiska havssköldpaddor som föds på Sal och sedan kommer tillbaka cirka 6-7 år senare och lägger egna ägg.


Den här arten Loggerhead Turtle (på svenska det märkliga namnet Oäkta Carettasköldpadda) är starkt hotad i världen och behöver allt skydd den kan få!

Här på Sal så finns en organisation som heter SOS Tartarugas som patrullerar stränderna på nätterna och flyttar de ägg som läggs till skyddade områden. Det är jättenoga att bona görs exakt lika djupa och breda som originalet, vilket de flyttas från.


Kläckningssäsongen för de här havssköldpaddorna tar egentligen slut i slutet av oktober/början av november men lyckligtvis, både för oss och för arten, så hade det här året varit väldigt bra och vi lyckades få se några av de allra sista som kläcktes den här säsongen!


Kvinnan till vänster, som sträcker ned handen för att plocka upp ett av äggen är Jacquie Cozens, som startade SOS Tartarugas 2008. Så här skriver hon om sig själv:

I am a wildlife film-maker who moved to Sal in 2007. I intended to make a film about the marine life here and in particular, turtles. When all I ever saw was nesting loggerheads cruelly slaughtered on the beach, I co-founded the organisation SOS Tartarugas in 2008. SOS Tartarugas is a non-profit NGO dedicated to the protection of turtles.

 
 

Här har vi en liten krabat som är på väg ut ur sitt ägg! Vi som åskådare fick inte fotografera dem med blixt (behövdes ju inte heller då vädret var fint och solen stark) och inte heller peta på dem, för att inte stressa dem.

De förs ner till havet när solen går ner.


Så här stora, som på fotografiet som Jacquie håller i, så är sköldpaddorna när de är tre månader. Alla märks och noteras.


Därför vet de också att det här är Lisa som har varit och lagt ägg och nu är på väg ut i havet igen. Den här bilden har jag lånat av SOS Tartarugas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar