Cabo Verde - NO STRESS!

Tillbringade förra veckan på Kap Verde, eller Cabo Verde som det heter på portugisiska som de pratar där (med en sorts kreolsk dialekt, vilket är en blandning av portugisiska och afrikanska språk).


Jag tänkte dela med mig av lite bilder och kommentarer de närmsta dagarna. Börjar med att orientera mig ner till rätt ställe på det här jordklotet, då det är många som inte vet var det ligger riktigt.Ögruppen ligger cirka 1000 km syd om Kanarieöarna.


I och med att vi bara var där en vecka så stannade vi på 'vår' ö, Sal, hela veckan.

Kap Verdes motto är "No Stress" och det stämde verkligen! Trevliga människor och lugnt tempo. Att det dessutom var god mat om man gillar fisk, vackert väder, fina stränder, otroligt klart och varmt vatten gjorde ju inte saken sämre.

Så här skriver Wikipedia om Kap Verde:

Kap Verde, formellt Republiken Kap Verde, är en stat på en ögrupp i Atlanten, omkring 500 kilometer väster om Cap Vertafrikanska fastlandet.
 

Historia 

Öarna upptäcktes och koloniserades av portugiserna 1456. Innan de koloniserades av Portugal var de obebodda. Efter hand blev de handelscentrum för afrikanska slavar och senare en viktig bränsledepå för fartyg och flygplan.

Efter en tids befrielsekamp ledd av Afrikanska partiet för självständighet åt Guinea och Kap Verde (PAIGC) blev Kap Verde och Guinea-Bissau självständiga 1975. Till en början fanns en form av union mellan länderna, men efter en statskupp i Guinea Bissau 1980 upplöstes unionen. Landets förste president, Aristides Pereira införde enpartisystem och styrde landet enväldigt fram till dess att flera partier tilläts deltaga i 1990 års val, Pereira besegrades i valet av oppositionsledaren António Mascarenhas Monteiro som tillträdde som ny president 1991.

Efter detta har Kap Verde varit en av Afrikas mest stabila demokratier. Under senare hälften av 1900-talet drabbade upprepade torrperioder Kap Verde, och ledde till en stor emigration. Resultatet är att antalet utflyttade kapverdier är större än antalet som bor kvar.

Geografi 

Kap Verde har en sammanlagd landyta av Gotlands storlek. Endast nio av de 15 öarna är bebodda. Landets huvudstad Praia ligger på ön Santiago. De olika öarna som Kap Verde består av har alla sin speciella geografi, exempelvis är ön Santo Antão fylld av gröna dalar och berg, medan exempelvis ön Boa Vista (vacker utsikt) är relativt platt till karaktären. Dock är landet mestadels bergigt och klippigt, djupt ärrat av erosion och vulkanisk aktivitet.

Landet når, med vulkanen Pico på ön Fogo, en högsta höjd på 2 829 meter över havet. Vid Picos senaste utbrott i april 1995 evakuerades tusentals människor från byarna närmast berget. Samtliga öar, förutom Sal, Boa Vista och Maio, reser sig brant och högt ur Atlanten.

Kap Verde delas in i två regioner, det nordliga Barlavento, och det sydliga Sotavento, efter deras läge i förhållande till de nordöstliga vindar som blåser mest hela tiden. Landets främsta naturtillgångar är salt, basalt, kalksten, porslinslera och fisk.


Kap Verde

Klimat och miljö 

Klimatet tillhör den semi-arida sahelzonen. Det är varmt året runt, men lite mildare än på afrikanska fastlandet. Nederbördsmängden är liten och oregelbunden och faller huvudsakligen under augusti-oktober. Den torra, dammiga vinden harmattan blåser med jämna mellanrum. Öarna är vulkaniskt och seismiskt aktiva.

Några av Kap Verdes miljöproblem är avskogning med åtföljande jorderosion, utrotningshotade fågel- och reptilarter, illegal borttagning av sand från stränderna och överfiskning. All elektricitet produceras av fossila bränslen.

Ekonomi 

Kap Verdes ekonomi lider av att landet har få naturtillgångar samt brist på färskvatten. Ekonomin är tjänstebaserad och handel, transport och turism utgör en stor del av BNP. Över 80% av maten måste importeras. Kap Verde mottar en del ekonomisk hjälp från utlandet. Regeringen genomför ekonomiska reformer som syftar till att utveckla den privata sektorn och locka utländska investerare. En tredjedel av befolkningen lever under fattigdomsstrecket. Sedan början av 1990-talet har dock ekonomin sakta vuxit kontinuerligt.

Demografi 

Den senaste officiella folkräkningen genomfördes den 16 juni 2010, då folkmängden uppgick till 491 575 invånare. De flesta invånarna på Kap Verde är ättlingar till vita portugisiska nybyggare och svarta afrikanska slavar. Europeiska förfäder inkluderar också spanska och italienska sjömän som fick tilldelat land på öarna av Portugal.

Dessutom har Kap Verde befolkats av nederländska, engelska, franska, arabiska, amerikanska och brasilianska immigranter, samt av kineser från Macau. Alla dessa ingår i det som omtalas som mestiçobefolkningen, det vill säga personer med både europeisk och icke-europeisk härkomst.

De flesta portugiserna flyttade från Kap Verde i samband med att landet fick sin självständighet.
Många kapverdier bor utomlands. Det finns stora kapverdiska samhällen i USA (500 000), Portugal (80 000) och Angola (45 000). Det finns också ett större antal av dem i São Tomé och Príncipe, Senegal, Brasilien, Guinea-Bissau, Frankrike, Spanien och i Nederländerna.
År 2003 var omkring 25% av den vuxna befolkningen analfabeter.

Levnadsålder
Hela befolkningen70,45 år
Män67,13 år
Kvinnor73,86 år

Befolkningsgrupper och religion 
Befolkningsgrupper:
Kreoler (mulatter)71 %
Afrikaner28 %
Européer (portugiser)1 %
 
De flesta invånarna (93,2 %) tillhör den katolska kyrkan, men tron har påverkats av lokala traditioner. 6,8 % av invånarna är protestanter.

De första katolska prästerna kom till öarna år 1462. Franciskanerna kom år 1466, och år 1532 upprättades ett biskopsdöme, Santiago de Cabo Verde, som också omfattade den afrikanska kusten mellan Gambiafloden och Kap Palmas. Jesuiterna verkade där mellan 1604 och 1642, och år 1656 kom de första kapucinerna.

2006 var de flesta prästerna antingen kapverder eller goaneser. Ett nytt biskopsdöme, Mindelo, upprättades år 2003 och omfattar den nordliga öststräckan (Barlavento).
Protestanterna utgör en liten minoritet. De flesta är nazarenare, som inledde sitt missionsarbete där 1903. Adventisterna etablerade en kyrka på öarna år 1935.

Språk 

Kap Verdes officiella språk är portugisiska, och det är det språk som används vid skolundervisningen. I tillägg är kreol, ett språk som är en blandning av portugisiska och västafrikanska ord, utbrett i det dagliga livet. Det finns många varianter av kreol på Kap Verde, och skillnaden mellan varianterna kan vara betydande mellan de olika öarna.

Det har efter självständigheten kommit en del litteratur på de olika kreolspråken, speciellt på bádiu som talas på huvudstadsön Santiago och São Vicentes zoncentrum. Det kreolska språkets prestige har ökat, och en organisation jobbar för att göra Santiagos version av kreol till landets officiella språk. Skillnaden mellan de kreolska språken på de olika öarna har dock varit ett stort hinder för en förändring.

Kultur 

Kap Verdes kultur reflekterar landets portugisiska och afrikanska rötter. Kända musikformer är morna och kizomba. Morna är en kapverdisk musikform i samma genrer som portugisisk fado, brasiliansk modinha och argentinsk tango.

Texterna är som regel på criol och instrumenten som används är klarinett, cavaquinho, dragspel, fiol, piano och gitarr. Kizomba kännetecknas av romantiska låtar med afrikanska rytmer. Några av landets största artister är Cesária Évora, Lura och Val Xalino.

Klimat 

Även om temperaturen tidvis kan vara ganska hög så blåser det ofta en sval bris på de flesta öar. Det tropiska klimatet har två årstider, den torra från november till juli och den fuktiga och varmaste från augusti till oktober.

JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Högsta medeltemp.242323252627282930292826
Lägsta medeltemp.191920202022232425232221
Nederbörd0040000258632142

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar