Mata Haris spionring!

När jag reste runt i sydvästra Finland förra veckan, med en grupp från Skåne, så gjorde vi bl.a. ett övernattningsstopp i Tammerfors, som är Nordens största inlandsstad.

Där hade mina resenärer från Tjörnarpsbuss kvällen fri, men för de som önskade så gick jag med till Finlaysonområdet.
Jag och några av dem vandrade några kvarter genom ett härligt, somrigt Tammerfors. Vi bodde ju på Hotel Cumulus Koskikatu mitt i stan, så det var inte långt att gå.

Vi besökte bl.a. det roliga spionmuséet som finns där. Här hittar du deras officiella sida. Muséet är faktiskt det enda i sitt slag i Europa.

Och där hittade vi alltså, bland en massa annat skoj, Mata Haris spionring! Dels hennes vigselring, dels hennes speciella postlådering. Mata Hari som var den världsberömda spionen från Holland, och som ju egentligen hette Margaretha Gertruida Zelle. Hon spionerade inte i egentlig mening utan var mest budbärare åt alla håll och kanter genom de män hon förförde.


Bilden är tagen genom ett tjockt glas, i ganska dåliga fotoförhållanden med min telefon, så den är inte så skarp. Men man kan bilda sig en uppfattning iallafall.

Så här skriver Wikipedia om henne:

Mata Hari, född 7 augusti 1876 i Leeuwarden, Nederländerna som Margaretha Geertruida Zelle, död 15 oktober 1917 (avrättad) i Vincennes, Frankrike, var en nederländsk dansös och påstådd spion.
Margaretha Geertruida Zelle påstod sig ha asiatiska rötter, men i själva verket var hon nederländska, dotter till hattmakaren Adam Zelle och hans fru Antje. Margaretha gifte sig 1895 med kapten Campbell MacLeod (holländare med skotska anor) som hon fick två barn med. De flyttade 1897 till Java, där hon stannade till 1902. Under vistelsen där dog hennes pojke, eventuellt efter att ha blivit förgiftad av en av deras tjänare. Så småningom skilde sig Margaretha och flyttade tillbaka till Europa, och Paris.

Där tog hon artistnamnet Mata Hari ("sol" på indonesiska, ordagrant "dagens öga") och började 1905 att uppträda med exotisk dans och posera mer eller mindre naken på utmanande kort. Hennes danskarriär varade några år, sedan försökte hon leva på mer eller mindre tillfälliga älskare.

Hon är avgjort mest känd på grund av sitt påstådda spioneri för Tyskland. Detta skulle ha inletts i maj år 1916, då hon kontaktades av tyskarna. I augusti 1916 kontaktades hon av det franska kontraspionaget, och övertalades att arbeta åt Frankrike. Sanningen om hennes faktiska aktiviteter är dunkel, men enligt de mest insatta källorna är spioneriet mestadels missförstånd och överdrifter; hon gick med på att bli tysk agent mot förskottsbetalning, men utförde aldrig något faktiskt arbete för dem. Inte heller för Frankrikes del lyckades hon få fram något annat än värdelösa uppgifter. Mata Hari ställdes i varje fall inför rätta i Frankrike under första världskriget, dömdes till döden och arkebuserades den 15 oktober 1917.

Enligt en berättelse kastade hon en slängkyss åt soldaterna som skulle skjuta henne, men om hon gjorde det var den snarare riktad åt hennes försvarsadvokat Clunet. Enligt en annan berättelse var hon såpass tapper i dödsögonblicket (hon undanbad sig ögonbindel) att man skulle ha försökt att byta ut patronerna mot lösa skott, men misslyckats – emellertid är detta en del av intrigen i operan Tosca.

Mata Haris fascinerande liv har filmatiserats flera gånger, bland annat år 1931 med Greta Garbo och år 1985 med Sylvia Kristel.

File:Mata Hari 4.jpg'

Bilden är från Wikipedias sida om henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar