Esplanadparken i Helsingfors


När jag besökte Helsingfors senaste vecka så gick jag givetvis genom den vackra Esplanadparken. Något av det första som möter en är det legendariska cafét/restaurangen Kappeli/Kapellet.

Så här skriver Wikipedia om hela parken:

Esplanaden, officiellt Esplanadparken (finska: Esplanadin puisto, populärt Espen), är en park i centrala Helsingfors mellan gatorna Norra Esplanaden och Södra Esplanaden. Parken förekom för första gången i Helsingfors stadsplan år 1812. Parken är en av Helsingfors populäraste och kantas på norra sidan av ståtliga nyrenässansbyggnader.

Parken delas in i tre delar av de gator som korsar parken. Den västligaste delen är Teateresplanaden vid Svenska Teatern. Där finns två statyer, Saga och sanning (1932) över Zacharias Topelius och Eino Leino-statyn (1953).

Mellan Mikaelsgatan och Fabiansgatan ligger Runebergsesplanaden där statyn över Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg (1885) står som är skulpterad av Runebergs son Walter Runeberg.

Den östligaste delen av parken är Kapellesplanaden som fått sitt namn efter restaurang Kapellet som byggdes år 1867. I denna del av parken finns en springbrunn omgärdad av två statyer.

Trivia 

  • Runebergs namn finns inte nämnt på hans staty, endast texten Suomen kansa maamme laulajalle - Af Finlands folk
  • Det finns en spik på Runebergstatyns huvud för att hindra fåglar att sitta där
  • Statyn till minnet av Topelius orsakade uppståndelse då den avtäcktes och en staty föreställande Topelius själv avtäcktes strax på ett annat håll i staden
  • Eino Leino-statyn håller ett mynt i sin hand


Det ska alltså finnas en spik här uppe på Runebergs huvud, som ska förhindra fåglar från att sätta sig...Uppenbarligen har de lärt sig något knep eller så stämmer inte utsagan om spiken :-).

En sak som dock stämmer är att Runebergs namn inte finns någonstans på statyn. När den restes så ansågs det vara så självklart att ALLA visste vem statyn föreställde.


Texten till Finlands nationalsång "Vårt land", finns inhuggen här.


När jag jobbade till Helsingfors förra gången så var det en konsertresa till U2 på Olympiastadion. När jag och några resenärer promenerade förbi Hotell Kämp här följande dag så såg vi skrikande massor. Det visade sig att Bono och gänget var på väg ut från hotellet, för att åka vidare. Kul var att de tog sig tid för att prata med fans, skriva lite autografer osv innan de åkte :-).

Suverän konsert!! Måste lägga in en bild som jag tog under konserten, som alltså var i augusti 2010.


Lite kuriosa i sammanhanget: resten av världen kallar bandet för U2 [juu tuu] typ - men på finska säger man UU Kakkonen. Yes, inte använda sig av bandets engelska, officiella namn inte...;-).
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar