Uspenskijkatedralen i Helsingfors


Ett av de klassiska besöksmålen för turister i Helsingfors är Uspenskijkatedralen, som är rysk-ortodox. Så här skriver Wikipedia om den:

Uspenskijkatedralen (finska: Uspenskin katedraali, ryska: Успенский собор) är huvudkyrka för Helsingfors ortodoxa församling och katedral för Helsingfors ortodoxa stift inom Finska ortodoxa kyrkan. Katedralen finns på Skatudden nära Helsingfors centrum och blev färdig år 1868.

Kyrkans namn kommer från det slaviska ordet uspenie, som betyder ’avsomna’ (dö). Katedralen är helgad minnet av Jungfru Marias avsomnande (Maria dormitio), vars minnesfest firas den 15 augusti. Den är en populär turistattraktion och har flera besökare än Helsingfors domkyrka, men färre än Tempelplatsens kyrka; 2006 besöktes Uspenskijkatedralen av 516 500 turister.

Uspenskijkatedralen är Nord- och Västeuropas största ortodoxa kyrka och byggnaden i rött tegel med de gyllene kupolerna är ett av de synligaste tecknen på det ryska inflytandet i Finlands historia.

Det finns inalles 13 gyllene kupoler formade som flammor. Kyrkan är planerad av den kände ryska arkitekten och akademikern Alexej M. Gornostajev. Fastän kyrkan utanpå följer gamla slaviska traditioner är innandömet mera bysantinskt inspirerad.

Katedralen har råkat ut för några uppmärksammade ikonstölder under de senaste åren. I augusti 2007 stals en värdefull ikon av den helige Nikolaus på ljusan dag. I juni 2010 bröt sig en tjuv in på natten genom att litet fönster och förde med sig en av den finländska ortodoxa kyrkans största skatter, ikonen Gudaföderskan av Kozeltjan. Ingendera har återfunnits. Den kozeltjanska ikonen hittades i februari 2011 efter att mannen som satt i fängelse för stölden självmant avslöjat gömstället.

Och Helsingforsguiden:

Uspenskijkatedralen är ett av Helsingfors absolut mest populära turistmål med över en halv miljon besökare år 2006.

Kyrkan är säte för Helsingfors ortodoxa församling och den största ortodoxa kyrkan i norra och västra Europa. Den ger en påminnelse om Finlands närhet till det stora grannlandet i öster.

Kyrkan är byggd av rött tegel och har gyllene kupoler, som är karakteristiskt för ortodoxa kyrkor.
Kyrkan har dock ovanligt många kupoler; hela 13 stycken, som är utformade som eldflammor. Kyrkan har en ikonostas, en slags skärmliknande vägg framför altaret med ikoner av jungfru Maria och Jesus Kristus.

Denna ikonostas är utmärkande för ortodoxa kyrkor, men den i Uspenskijkatedralen anses vara en av de vackraste i hela Europa, Ryssland inräknat.
Namnet ”uspenie” är ryskt och betyder ungefär ”somna in” eller ”dö”. Kyrkan är en helgedom till åminnelse av jungfru Marias bortgång.

Den 15 augusti varje år hålls en högtidlig minnesfest till jungfrun.
Uspenskijkatedralen kom till år 1868, då Finland var en del av tsarernas Ryssland. Den ritades av den framstående ryske arkitekten Alexej M. Gornostajev.

Under vinterhalvåret 1 oktober – 30 april har kyrkan öppet mellan klockan 9.30 – 16:00, tisdag-fredag.
Lördag 9:30-14:00 samt söndag 12:00-15:00.
På måndagar är kyrkan stängd.
Under sommarperioden 1 maj – 30 september så är öppetiderna måndag-fredag 9:30 – 16:00, på tisdagar utökad öppettid till klockan 18.
Under lördag öppet mellan 9.30 -16:00.
Söndag öppet 12.00-15:00.

Det kostar ingenting att besöka denna vackert belägna kyrka, men tänk på att visa vördnad och att ha lämplig klädsel (män bör undvika huvudbonader och kvinnor bör inte ha för korta kjolar eller urringade tröjor).

Guidning kan erhållas i kyrkan för den som så önskar. Guiderna pratar engelska och finska, tyvärr dock inte svenska i allmänhet. Inne i kyrkan finns även en liten tryckt skrift med information om kyrkan på engelska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar