På väg mot Trollstigen nästa vecka

Idag lägger jag upp ett par bilder som jag tog vid Trollstigen förra året,  i juli. Även om det inte ser ut så på vädret på den ena bilden...


här skriver Wikipedia om Trollstigen:

Trollstigen eller Trollvägen (no.: Trollstigen eller Trollstigvegen; det norska ordet stig betyder stege) är en vägsträcka på riksväg 63 i Rauma kommun i Romsdal i Møre og Romsdal fylke i Norge.

Vägen öppnades av kung Håkon VII den 31 juli 1936, efter en byggtid på åtta år. Vägen omges av flera berg på över 1000 m. Vägens högsta punkt är 850 m över havet och slingrar sig med elva hårnålskurvor från Isterdalen upp till Stigrøra.

Längst upp på toppen finns en stor parkering där man kan gå i ca 10 min till en utsiktsplats. Där har man en majestätisk utsikt över vägen och dess kurvor samt vattenfallet Stigfossen som är ett vackert vattenfall som faller över 320 m efter bergssidan.

Vägen är stängd vintertid och öppnar vanligtvis i mitten av maj och stänger i mitten av oktober. Men det varierar beroende på mängden snö.

Trollstigen är en av Norges största turistattraktioner. Med 529800 besökare (2004) är den landets näst största naturbaserade turistattraktion och den tredje mest besökta totalt.

2005 reparerades vägen och 16 miljoner NOK spenderades för att hindra nedfallande stenar vilket gjorde att vägen blev mycket säkrare att färdas på.


Jag är alltså på väg till Norge åtta dagar med en grupp. Den här gången jobbar jag för Viking Line Buss.


Och så här ser upplägget ut för mig de kommande dagarna:

Världens vackraste sjöresa

Hurtigruten kallas för världens vackraste sjöresa och kan inte beskrivas med ord. På denna resa tar Hurtigruten med oss på en färd från Trondheim till Bergen. Här får vi uppleva allt från höga fjäll till djupa och bördiga dalar, vackra fjordar och en fantastisk kust.

I år gör vi återigen Hurtigruten med vår egen buss, chaufför och reseledare.

Måndag 11.6 Åland-Östersund
Vi tar morgonbåten och äter en rejäl frukost och kör upp genom Sverige. Vid Sundsvall viker vi av mot Östersund där vi ska bo på Scandic Östersund City. Gemensam middagsbuffé på hotellet.

Tisdag 12.6 Östersund-Trondheim
Efter frukost styr vi kosan västerut, mot Norge och Trondheim, som är vårt nästa mål. Vi passerar bl. a. Åre men den mäktiga Åreskutan som fond och Storlien innan vi passerar gränsen till Norge. Vi tar sikte på Norges historiska huvudstad – Trondheim, som ligger vackert belägen vid Trondheimsfjorden. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna strövtåg. Varför inte besöka t.ex. Nidarosdomen, som är uppförde över Olav den Heliges grav. Vi bor på Thon Hotel Gildevangen.

Onsdag 13.6 Hurtigruten till Bergen
Kl. 10.00 kliver vi på den klassiska norska båtlinjen Hurtigruten som har kallats "Världens vackraste sjöresa" och som bl.a. går längs Norges världsarv Sogn och Fjordane samt Geirangerfjorden. Många platser som fartygen anlöper är mycket svåra och ibland omöjliga att ta sig till med bil. Vi ska åka från Trondheim till Bergen och kommer bl. a. att göra korta hamnstopp i Kristiansund, Molde och Ålesund. Middag ombord. Vi delar dubbelhytter ombord.

Torsdag 14.6 Bergen och Voss
Under tidig morgon passerar vi först lilla fiskeläget Måløy och sedan det lite större Florø. På eftermiddagen kommer vi fram till ”staden mellan de sju fjällen”, Bergen. Fartyget lägger till klockan 14:30. Bussen har kört ner till Bergen och möter oss i hamnen, tillsammans med en lokalguide. Vi gör en tvåtimmars guidad rundtur i Bergen, som är mycket naturskönt belägen vid slutet av en fjord och mellan ett antal höga kullar och bergstoppar. Vi fortsätter sedan upp till Voss där vi ska tillbringa natten.

Fredag 15.6 Voss-Geiranger
Idag styr vi kosan norrut – upp mot otroligt vackra fjordlandskap. Geiranger är målet för dagen och vi kommer bl.a. att ta ett par färjor över vackra fjordar för att ta oss fram genom det dramatiska landskapet. I natt ska vi bo på Geiranger Hotel som ligger vackert beläget längst in i den vackra Geirangerfjorden, omgiven av höga bergstoppar. Gemensam middag på hotellet.

Lördag 16.6 Trollstigen
Idag ska vi utforska det fantastiska fjordlandskapet både till sjöss och till lands. Vi ska bl. a. ta en färja längs med Geirangerfjorden – vi kommer att få se ’Sju systrar’ och många andra vackra vyer. Sedan åker vi med bussen till Stranda och tar en liten färja igen. Vi följer fjorden till Linge och vägen mot Trollstigen. På eftermiddagen tar vi paus vid Trollstigens topp för lunch på egen hand och fotografering. Därefter tar vi oss ner för den vackra, vindlande Trollstigsvägen och styr vidare mot Dombås och Dovrefjell Hotell, där vi ska tillbringa natten. Gemensam middag på hotellet.

Söndag 17.6 Åndalsnes-Charlottenberg
Efter frukost på hotellet kör vi vidare mot sydost och passerar bl.a. en av värdorterna för de Olympiska spelen 1994, Lillehammer. Vi kör vidare över gränsen till Sverige och Charlottenberg där vi tillbringar natten. Vi äter gemensam avslutningsmiddag på hotellet.

Måndag 18.6 Charlottenberg-Mariehamn
Vi kör vidare igenom Sverige och tar kvällsfärjan från Kapellskär till Mariehamn.

1 kommentar:

  1. Good blog you have here.. It's hard to find excellent writing like yours these days. I really appreciate individuals like you! Take care!! sign in hotmail

    SvaraRadera