Havis Amanda i Helsingfors

Här kommer ett par bilder från Helsingfors, som jag tog i tisdags när jag var där på en snabbtur.

Detaljerna är från den älskade statyn Havis Amanda, som alltid får en studentmössa på huvudet på Valborgsmässoafton varje år.


Så här skriver Wikipedia om Havis Amanda:

Havis Amanda är en staty av en sjöjungfru som står i en fontän vid Salutorget i Helsingfors. Hon är skapad 1906 i brons av skulptören Ville Vallgren och står omgiven av sprutande sjölejon och fiskar. Sjöjungfru-attributen inskränker sig till simfenor på tårna.

Hon har blivit oerhört folkkär i sin oskuldfulla, ändå sinnlighet utstrålande posé, och representerar något av Helsingfors sociala centrum, i synnerhet sommartid. Konstnären var vid tillfället bosatt i Paris, och uppger i bevarade brev att en madamoiselle Marcelle Delquini hade stått modell. Den avtäcktes 1908 och väckte ett visst rabalder, eftersom vissa borgerliga kretsar ansåg den oanständig.

En gammal tradition är att hon på Valborgsmässoafton förses med studentmössa under stort ståhej och närvaro av hela stadens festglada studenter. Traditionen torde ha uppstått som ett studenthyss, och kröningen skedde förr vid midnatt, (eftersom kutymen under förra seklet var att studentmössan bara fick användas mellan första maj och sista oktober), med att någon klättrade upp på henne genom fontänduscharna.

I ett skede försökte polismakten hindra evenemanget, men någon lyckades alltid smita förbi, så stadens fäder resignerade. Numera görs det dock under ordnade former: De olika nationerna turas om med att utföra kröningen, den sker klockan 18:00 på Valborgsmässoafton under familjevänlig tid, och vanligtvis med hjälp av lyftanordningar godkända av arbetarskyddsmyndigheterna. Själva mössan är också specialbeställd, eftersom hon har ungefär dubbelt så stort huvud som en normal människa. I händelse att det är teknologerna som står i tur, får hon naturligtvis en teknologmössa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar