Evert Taubes Terass på Riddarholmen

Jag passade på att slå två flugor i en smäll här i veckan. Dels var de ärenden som skulle göras i Stockholm, dels 'obsade' jag Sveriges huvudstad. Dvs jag kollade in ställen som jag kommer att besöka med grupper, hur de ligger, var man kör bäst, finns det kaffe- och toamöjligheter, får man parkera, hur ser det ut här, är det värt att besöka osv osv

Små detaljer men ack så viktiga!


Så här skriver Wikipedia om Evert Taubes Terass:

Evert Taubes terrass är en stensatt plats på västra Riddarholmen i Stockholm. Terrassen ligger mellan Wrangelska palatset och Riddarfjärden och utgör en del av Norra Riddarholmshamnen. På Evert Taubes terrass står sedan 1990 Taubes staty, skulpterad av Willy Gordon.

Evert Taubes terrass anlades i början av 1980-talet och fick sitt namn 1983 efter trubaduren Evert Taube. 1990, till 100-års minne av Taubes födelse, restes en bronsskulptur av Willy Gordon, visande Evert Taube, iförd sombrero och poncho. I ena handen håller han sin luta, med den andra visar han över Riddarfjärden och Södermalm, där han bodde.

Bakom honom reser sig Stockholms stadshus. Skulpturen var en gåva från Sällskapet Evert Taubes vänner. Sockeln är huggen av granit från Vinga, Taubes födelseort.

Vid terrassens sydvästra del finns skulpturen "Solbåten" av skulptören Christian Berg, rest 1966