Bilder från Bergen i solsken

Idag postar jag några bilder från Bergen i Norge, vilka jag tog på mitt senaste jobbuppdrag dit, den förra veckan. Strålande sol mötte oss i den vackra staden som annars ofta bjuder på regn... Men vi hade vädergudarna med oss! Lite moln när vi gled in mot hamnen, men sedan sprack det upp helt och hållet :-).
Ha det!
 
 
Och så här skriver Wikipedia bl.a. om Bergen:

Etymologi: ung ängen mellan bergen
Smeknamn: staden mellan de sju bergen


Folkmängd: 260 798 (1 januar 2011)


Grundad: 1070


Webbplats: http://www.bergen.kommune.no


Bergen är Norges näst största stad med 235 046 invånare i tätorten (2011) av kommunens totalt 263 762. Regionen har 377 112 invånare[3]) Bergen är centralort i Bergens kommun, residenstad i Hordaland fylke och stiftsstad i Bjørgvins stift. Bergen är en betydande sjöfartsstad.
Bergen är en av Europas allra regnigaste städer med omkring 2 250 mm regn per år. Stadsdelen Bryggen ingår i UNESCO:s världsarvslista.


Storstadsregionen  


Bergen på 1890-talet.

Bergen ligger på Bergenshalvön i Midthordland, som är ett av de fem distrikten i Hordaland.
Kommunen har sjögränser mot ökommunerna Austevoll, Sund, Fjell, Askøy, Meland, Lindås, Osterøy och landgränser mot Vaksdal, Samnanger och Os. Bergen är mycket naturskönt belägen vid slutet av en fjord och mellan ett antal olika höga kullar och bergstoppar. Den skyddade hamnen skapar goda förutsättningar för sjöfart och har möjliggjort Bergens position som hamnstad.
Bergen var ett eget amt från 1831 och fylke från 1919 til 1972, då kommunen slogs samman med grannkommunerna Arna, Fana, Laksevåg och Åsane och gick upp i Hordaland fylke. Årstads kommun slogs samman med Bergen redan 1915.


Bergens kommun utgör domsagan för Bergens tingsrätt.
Bergen har två rådhus, det äldsta är från 1500-talet. Kommunstämman hålles fortfarande i samma sal sedan 1561.


Bergens kommun deltar internationellt i Union of Baltic Cities och i Organization of World Heritage Cities samt lokalt i Regionrådet Bergen og Omland, som är Norges största räknat i antal invånare.
I Bergen är man mycket stolta över sitt fotbollslag som heter SK Brann. Genom fotbollen och Brann så hörs man över hela Norge året om. En stor skara anhängare stoltserar ofta med sina tröjor, halsdukar och klubbsånger var man än reser, både inom och utom Norge.


Klimat  

Bergen har ett ovanligt regnigt klimat. Staden är Europas regnigaste stad. Det regniga klimatet beror på den geografiska belägenheten och närheten till Atlanten. Bergen befinner sig längst till väster på en landmassa där havsvindarna kommer från sydväst och dessutom är Bergen omgivet av berg som orsakar regn.

Ortnamnet  
Namnet Bergen kommer av det äldre namnet Bjørgvin som betyder 'bergsängen'.[5]

Historia [


Bryggen, april 1944, efter en stor explosion i Vågen
Bergen grundades 1070 av kung Olav Kyrre, var huvudstad i norska riket på 1100- och 1200-talet. År 1360 etablerades ett hansakontor i staden. Den utvecklades till ett viktigt handelscentrum och hamnen förbättrades. I de administrativa byggnaderna i det som nu är stadsdelen Bryggen arbetade skrivare och affärsmän från många platser, särskilt från Tyskland. Förrådshusen var fyllda med varor, särskilt fisk från norra Norge och spannmål från Kontinentaleuropa.

Under historiens gång drabbades Bergen av många bränder, eftersom husen enligt traditionen byggdes av trä. Detta gällde även Bryggen. Endast en fjärdedel av de hus som står där idag är byggda under tiden strax efter 1702, när de äldre förrådshusen längs kajen brann ned. I de andra husen är det bara en del källarvåningar i sten som är äldre än från 1702. Dessa är från 1400-talet.
Bergen var största stad i Norden på 15- och 1600-talet och i Norge fram till 1830-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar