Ålesund vid midnatt

Några bilder från Ålesund, staden vid den norska västkusten som är så stiligt byggd i en enhetlig jugendstil.

Bilderna tog jag vid det korta midnattsstoppet när jag jobbade på min senaste Norgeresa.


Den här bilden tog jag genom min ventil från min hytt nere på tredje däck.


Så här skriver Wikipedia om Ålesund:

Ålesund är en stad i Sunnmøre i Norge, centralort i Ålesunds kommun i Møre og Romsdal fylke. Tätorten (tettstedet) Ålesund har 47 772 invånare (2011), varav 7 353 i Sula kommun
Ålesund är framför allt känt för sin jugendarkitektur och sin fiskeindustri, inom vilken många svenska ungdomar letar arbete.

Historia 

Ålesund fick stadsrättigheter 1848. Natten den 23 januari 1904 brann Ålesund.[2] Staden som på den tiden var byggd av trä brann ned till grunden. Befolkningen fick fly mitt i natten med bara några minuter tillgodo. Endast en person dog i branden, men mer än 10 000 personer blev utan husrum mitt i den kalla norska vintern. Vilhelm II av Tyskland brukade semestra i trakten. Efter branden skickade han fyra skepp med material för att bygga tillfälliga skydd och husrum. Efter en planeringsperiod återuppbyggdes staden i sten, tegel och betong i jugendstil, som är känd för sina torn, spiror och dekorativa utsmyckningar.
På natten den 26 mars 2008 inträffade ett kraftigt ras i Ålesund, där ett större bostadshus kollapsade, troligen till följd av att ett stort klippblock släppt från det intilliggande berget.

Sport 

Ålesund har ett fotbollslag i Tippeligan, som är Norges högsta division i fotboll. Aalesunds FK bildades 1914, och spelade i högsta ligan för första gången 2003. Lagets arena heter Color Line stadium och invigdes 16 april 2005. Fotbollsspelaren John Arne Riise kommer från Ålesund.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar