Ciao, ciao!

Hälsningar från den eviga staden Rom! Är nere här med en grupp från Skåne - jobbar åt Tjörnarps buss.
Just ätit middag och är egentligen så trött att jag håller på och svimmar men ska ta en liten friskluftspromenad iallafall.

Vi bor på Hotel Universo med bra läge nära Termini. Mera uppdateringar följer, arrivederci!


Den här resan jobbar jag för Tjörnarps Buss och så här ser programmet ut för mig de kommande dagarna:

En oförglömlig resa i tid och rum gör vi när vi åker till antikens Rom med sina fantastiska byggnader, otroliga historia och sköna anda. Man kan inget annat än älska denna stad som har något för alla. Vi fortsätter sedan med det begravda Pompeji och avslutar i paradisets Sorrento, den evigt gröna halvön som bjuder oss på Syditaliens obeskrivliga skönhet. Naturligtvis besöker vi ön Capri - Medelhavets pärla. Vi gör resan på italienskt manér det vill säga i lugnt tempo men med stor passion.

Dag 1 - Hemorten-Rom

Via våra anslutningsorter tar vi oss till Kastrup där flyget avgår på förmiddagen till Rom. Här väntar vår bekväma buss och vi har sedan eftermiddagen till att börja bekanta oss med den eviga staden. Vi bor i 3 nätter på ett av de flotta Roscioli Hotels – Universo, President eller Royal Santina. Hotellets centrala läge nära järnvägsstationen Termini eller Colosseum, gör att man även på egenhand lätt kan ta sig till många av stadens sevärdheter. Rom är en öppen stad där alla generationer känner sig hemma. Här lever man sitt liv ute på stadens gator och torg och uteserveringarna är som vardagsrum under bar himmel.

Dag 2 -3 - Rom

Under de närmaste dagarna kommer vi att ta del av många av de sevärdheter som Rom erbjuder bl.a. Capitolium, Colosseum, Forum Romanum, Pantheon, de fantastiska piazzorna och Spanska Trappan. Det blir även tid på egen hand för shopping och egna strövtåg. Missa inte de livliga espressobarerna i stadens historiska centrum, Centro Storico, eller prova de utmärkta shoppingmöjligheterna på eleganta Via Condotti. Vi gör även en utflykt till Vatikanen. Den självständiga staten nordväst om Rom domineras av Peterskyrkan och den framför varande Petersplatsen. Det påvliga Sixtinska kapellet får vi däremot nöja oss med att se utifrån.
Det kommer också att ges möjlighet att se Roms undre värld. Det är inte så farligt som det låter vi syftar nämligen på katakomberna. I dessa underjordiska kyrkogårdar lär flera helgon och även en del tidiga påvar ha begravts. Av den anledningen har de på senare år blivit viktiga pilgrimsmål. Man räknar med att det finns över 60 katakomber i Rom men bara fem är öppna för allmänheten.


Dag 4 - Rom-Sorrento

Vi säger arrivederci Roma! Nu väntar semesterparadiset Sorrento. Bedårande vyer möter oss när vi kommer till Neapelbukten. Här ser vi på den ena sidan den karakteristiska vulkanen Vesuvius ruvande över oss och i det blågröna Medelhavet ser vi öarna Procida, Ischia och Capri. Naturligtvis gör vi ett besök i den välbevarade antika staden Pompeji som år 79 begravdes av aska från vulkanen Vesuvius. Den till stora delar utgrävda stadsmiljön ger oss en obeskrivlig inblick i livet under antiken. Härefter har vi inte långt kvar till den pittoreska staden Sorrento, typiskt syditaliensk med smala gränder, medeltida byggnader och en livlig hamn. Butikerna, barerna och restaurangerna avlöser varandra – det är inte svårt att förstå att Sorrento blivit en av Italiens mest omtyckta semesterorter. Här, med sagolika omgivningar, skall vi bo i hela fyra nätter på Hotel Parco del Sole. Cirka 27 mil.

Dag 5 - 7 - Sorrento och Capri

Nu har vi några underbara dagar att utforska Sorrento och göra spännande utflykter.
En dag tar vi båten från Sorrento till paradisön Capri – Medelhavets pärla. Ön har ett vackert bergslandskap med tropisk växtlighet och hänförande utsikter. Med lokala bussar beger vi oss till staden Anacapri, där vi besöker Axel Munthes villa, San Michele, otroligt vackert belägen. Vi åker därefter till huvudorten Capri där vi gör en rundvandring och naturligtvis får se Capris symbol – de bägge klipporna i havet. Någon vill säkert köpa med sig av den väldoftande citronparfymen eller den välsmakande likören innan vi tar båten tillbaka till Sorrento.

En annan dag tar vi bussen söderut och åker längs den södra kusten på Sorrentohalvön. Amalfikusten som den kallas är känd för sin skönhet och vi häpnas av den hänförande utsikten när de branta bergen reser sig över det klarblå havet. Exklusiva badorter klättrar uppför bergssluttningarna med fina badstränder och livliga hamnar. Här kan vi strosa runt i charmiga gränder och äta nyfångad fisk och dricka lokala viner av hög klass. Den här kuststräckan anses vara en av de vackraste vägarna i Italien och många är de författare och konstnärer som här funnit sin inspiration. Vi kommer dessutom att ha en hel dag att bara njuta av underbara Sorrento. Flanera i de smala gränderna och titta i affärer, sitta på caféer och kanske äta en god lunch. Njuta av den bedårande utsikten över Neapelbukten. Säkert känner någon för att sola och bada. För den som är intresserad av båtar finns här mycket att se på i hamnen. Katedralen och S:t Francescoklostret samt Correalemuseet är även det värt ett besök. På kvällarna träffas vi för gemensamma middagar och en kväll erbjuds vi en färgsprakande tarantellashow med napolitanska sånger och danser.


Dag 8 - Sorrento-Hemorten

Idag tar vi farväl av Sorrento och färden går norrut till Rom och flygplatsen. Här lämnar vi vår bekväma buss och checkar in bagaget innan flyget på eftermiddagen åter tar oss hemåt. I Köpenhamn väntar vår anslutningsbuss för vidare färd till hemorten. Arrivederci! Cirka 27 mil.