Pamir i Barbados vatten, men tyvärr "fel" Pamir

Hejsan!
Idag har det varit en jättefin vårdag här på Åland. Sol och riktigt skönt, varmt väder :-).
Fint väder var det också för några veckor sedan, när jag jobbade som rundreseledare i Karibien för Albatros Travel.

En av dagarna hade jag organiserat en katamarantur för våra gäster, då vi seglade längs med Barbados västkust och också snorklade med stora havssköldpaddor!

När jag letade efter någon lämplig aktör att göra den här turen med så hittade jag plötsligt bekant information...Pamir (here is an English link to S/S Pamir, which also contains a list of all the captains onboard, including my grandfater) ! Det var ett fint, gammalt fartyg som under några år ägdes av Gustaf Erikson och ingick i hans segelfartygsflotta, som var den största handelsflottan under segel på den tiden.

Min morfar, Uno Mörn, seglade som kapten på Pamir på 1930-talet. Jag visste att hon hade gått under i en storm utanför Azorerna 1957, men trodde att hon var borta. Jag berättade vad jag visste, till Peter Allen, skepparen på vår katamaran. Han som har seglat på de här vattnen i hela sitt liv började skratta - hon ligger ju här norrut, vi når henne om cirka 15 minuter! Jag brukar inte segla rakt över henne, men vi ska göra det för din skull!

Hade det varit 'morfars Pamir' så hade det varit fantastiskt! Tyvärr så visar det sig att det här är ett mycket mindre fartyg och alltså inte det gamla ärevördiga fartyget. Det finns kanske någon spillra kvar utanför Azorerna. De fartyg som ligger här som dykobjekt utanför Barbados är vrak som är bogserade och placerade här, men Pamir är alltså fel Pamir.

Men de som är ute på dykutfärder med tuber kan dyka kring henne iallafall. Nu var vi ute på en snorkeltur och målet för dagen var sköldpaddorna (som jag skrev om i det här inlägget), så Pamir får vänta på mig till nästa gång jag kommer dit.


Här hittar du en site som berättar lite närmare:
http://www.barbados.org/diving/divesite.htm , kartbilden är därifrån den sidan.

Barbados Wrecks