Åka buss på Barbados

Hello from Bim!

Bim är Bajanernas benämning på sin kära ö, Barbados. Idag tänkte jag lägga upp ett par bilder som beskriver hur man åker buss här på ön.

Dels finns det kommunala bussar - blå med gul rand. De kostar BBD 2 eller USD 1, för en enkelresa till Bridgetown t.ex. Du måste ha jämna pengar för du får ingen växel där. Dels finns det privata bussar som är gula med blå rand. De kostar lika mycket och går på samma ställen, men där får du växel. Och så finns det vans, som klämmer in 25 personer i en transit. De är gråvita med en vinröd rand.

Tidtabeller för bussarna ute runt ön finns inte egentligen, men de kommer. Någon gång. Och faktiskt hyfsat ofta. Det finns två sorters skyltar: Out of city och To city. Och city är Bridgetown, huvudstaden. Det finns fyra städer på ön, men det är bara Bridgetown som räknas som hållpunkt i bussammanhang. Så det är faktiskt ganska lätt!


De kör som maniacs, men det är väldigt smidigt trots allt. Häromdagen så var vi på väg med lokalbuss till en Fish Festival i Oistins. Vi var på väg till busshållplatsen en bit ner för gatan. Vi var dessutom fortfarande på fel sida av gatan. Då kom det en buss och det stod Oistins på den, så jag viftade och vinkade för att se ifall den skulle stanna.

Vilket den gjorde :-). Så vi rusade över gatan (kom ihåg att titta noga innan du går över här - de kör fort och så är det vänstertrafik, så de kommer oväntat från "fel håll" för oss, så att säga...) och hoppade in, betalade våra 2 Barbadosdollar och skramlade iväg till Oisitins i rasande fart!