Spännande jobb i Karibien :-)

Hejsan,

Jag åker till Barbados på söndag! Ja, eller egentligen till London, Heathrow för att där byta till Gatwick, sova över på ett litet kub-hotell på flygplatsen och så följande morgon vidare med Virgin Atlantic till Barbados! Åker som reseledare för Albatros Travel och vi är tre reseledare som ska ta hand om cirka 120 svenska och norska resenärer. Dels övistelse på Barbados, dels kryssning bland några öar.

Bilden och kartan nedan är lånade från Albatros Travels hemsida, där det finns mera information. Det ska bli riktigt kul, och det är också trevligt att vi är flera reseledare som jobbar ihop, oftast är man ju ensam. Givetvis med en chaufför om man har buss, men ensam som reseledare.Här hittade jag också en fin liten broschyr om Barbados, håll till godo kära vänner!


Open publication - Free publishing - More visit

Så här ser programmet ut, enligt Albatros Travels hemsidesinformation:

Dag 1. Avresa från Stockholm till Barbados
Vi smygstartar sommaren och lämnar Stockholm för en underbar tropisk semester i Karibien. Vi landar på flygplatsen i Bridgetown på Barbados och åker till vårt hotell.

Dag 2. Barfotasemester på Barbados
Vi bor på det härliga fyrstjärniga hotellet Accra Beach Hotel & Spa som ligger direkt på en av Barbados finaste sandstränder och nära både spännande uteliv, shopping och nöjen. Här kan du välja och vraka mellan olika aktiviteter eller avslappning på hög nivå: ta ett dopp i poolen, koppla av och läs en god bok under ett parasoll på stranden, snorkla i det turkisblå vattnet, eller unna dig en lyxig behandling i hotellets spa. På kvällarna kan du njuta av utsökt mat på en av hotellets tre restauranger eller en av de många restaurangerna i området. Ta en drink i hotellbaren och dansa genom den tropiska natten till karibiska rytmer i nöjesområdet St. Lawrence Gap.

Du kan välja mellan standardrum eller juniorsuiter. Alla juniorsuiterna har jacuzzi, antingen på balkongen eller inne på själva hotellrummet.

Dag 3. Halvdagsutflykt på Barbados
Idag är det dags för en halvdagsutflykt till några av Barbados undangömda bukter och stränder. Vi åker runt på ön med en safari-landrover och får chansen att se några av öns äkta strandpärlor.

Barbados välkomnar sina besökare med värme och vänlighet, ett böljande landskap och vita sandstränder. När man ger sig ut på en åktur över ön, upplever man långa alléer mellan sockerrörsplantagernas vajande gröna väggar och i de små byarna ser man gamla anglikanska kyrkor och små färggranna trähus.

Barbados har i dag ca 260 000 invånare. I motsättning till många andra karibiska öar är Barbados inte en vulkanö, utan ett resultat av jordskorpans och havsbottnens rörelser. Skiktet under markytan består av kalksten och man hittade tidigt färskvatten på ön, vilket kom både öns befolkning, sockerproduktionen och grannöarna till godo.

Rom är något som man förknippar med Karibien och Barbados var först ut med produktionen av den högoktaniga. Överallt på ön ligger romfabriker där man kan se hur produktionen går till, höra om rommens historia och naturligtvis provsmaka produkterna.

Dag 4 – 7. Barfotasemester på Barbados
Njut av avspända dagar på Barbados. Reseledaren kommer gärna med förslag på aktiviteter.

Dag 8. Barbados. Ombordstigning och incheckning på Clipper Adventure vid lunch
Avresa kl. 22:00
Vi har tid till de sista upplevelserna på Barbados innan vi stiger ombord på Clipper Adventure vid lunchtid. Det är Albatros Travels eget kryssningsfartyg som vi har helt för oss själva och där vi kan njuta av de spektakulära omgivningarna i den karibiska övärlden. När vi har checkat in äter vi lunch ombord på Clipper och reseledarna håller ett välkomstmöte och ger en rundvisning av fartyget. Det blir dessutom en obligatorisk säkerhetsgenomgång.

Dag 9. Ankomst St. Lucia. Möjlighet till rundtur på ön
Ankomst kl. 08:00. Avresa kl. 14:00
Vi lägger till i huvudstaden Castries som är känd för sin sprudlande marknad, där väldoftande kryddor och tropiska frukter kan köpas i marknadsstånden. Om du vill ha en speciell karibisk upplevelse kan du kika in i en av de s.k. ”rum shops” och provsmaka den lokala varianten av rom. Om du går på en promenad genom staden hör du hur calypso- och reagge-rytmerna strömmar ut från caféer och barer och det är svårt att få en mer karibisk känsla än här! En promenad genom staden bör också inkludera torget Derek Walcott Square, uppkallat efter öns berömde författare Derek Walcott (f. 1930), som fick Nobelpriset i litteratur 1982.

Du kan också välja att följa med på en rundtur på ön (inte inkluderat i priset) och njuta av det vackra landskapet bland orkidéer, vulkaner, gröna kullar och frodiga dalar med de två spetsiga bergtopparna ”The Pitons” på horisonten.

Paradisiska långa vita sandstränder, små hemliga bukter och mysiga fiskebyar avlöser varandra längs kustremsan. Mitt på ön ligger orörd djungel och bananplanteringar. Bananexporten är den största inkomstkällan för St. Lucia, där turismen fortfarande inte har fått övertaget. Först var fransmännen och sedan engelsmännen kolonialherrar på ön, som 1967 blev oberoende och som idag, liksom många andra tidigare engelska kolonier, är medlem av Commonwealth.

Som på många av de andra karibiska öarna finns det en aktiv vulkan på St. Lucia, som ligger på den södra delen av ön vid fiskebyn Soufrier. Här kan man uppleva bubblande lera och en omisskännlig doft av svavel som talar sitt tydliga språk om den vulkaniska aktiviteten. Det finns även varma källor här som man kan ta sig ett dopp i, och de många mineralerna i vattnet sägs göra huden väldigt gott.

Vi återvänder till Clipper för att äta lunch och ger oss sedan iväg mot det lyxiga Saint Barthélemy. Kvällen och natten tillbringas ombord på Clipper Adventure.

Dag 10. Ankomst till Saint Barthélemy på morgonen. Stadsvandring i Gustavia och eftermiddagen på egen hand
Ankomst kl. 11:00
Vi lägger till i huvudstaden Gustavia under förmiddagen och ger oss ut på en stadsvandring. Ön är uppkallad efter Columbus storebror, Bartholomeo, och huvudstaden har fått sitt namn efter vår svenske kung Gustaf III.

Idag är Saint Barthélemy känt för sina förstklassiga hotell, exklusiva klientel och franska gastronomi. Ön har nämligen ett förflutet som både fransk och svensk koloni och det franska arvet går igen i menyerna på öns lyxiga restauranger och svenskminnet lever vidare i Gustavias gatunamn – Piteågatan, Kungsgatan, Östra Strandgatan.

Till skillnad från andra karibiska öar har det inte bott karibiska indianer här, och det gick 150 år efter att Columbus upptäckte ön, till att de första franska bosättarna slog sig ned här. Det finns nämligen inga naturliga förekomster av färskvatten på ön och det är endast en väldigt liten del som lämpar sig till lantbruk. Men fransmännen kom på en lite annorlunda, men lönsam inkomstkälla: De gjorde ön till mellanstation för franska pirater.

Gustaf III var väldigt intresserad av att Sverige skulle ha kolonier ute i världen och förhandlade bland annat om både Tobago och Puerto Rico. I juli 1784 uppfylldes hans dröm när den franske kungen gick med på att lämna ön ifrån sig mot att de fick handelsrättigheter i Göteborg, och i början av 1785 kom de första svenskarna till St. Barth. Men tiderna förändrades; svenskarna var efterhand inte längre särskilt intresserade av sin karibiska koloni och 1877 gick fransmännen med på att överta ön igen. St. Barth är än idag under franskt styre och den svenska skattefriheten gäller fortfarande.

När man är på St. Barth kan man som svensk inte låta bli att avlägga ett besök i Marius Stakelboroughs bar Le Select på Östra Strandgatan i Gustavia. Barens väggar är täckta av svenska dekaler, dalahästar och svenska flaggor, samt bilden då kungafamiljen besökte St. Barth 1988. Marius har även fått Nordstjärneordern av kung Carl XVI Gustav för sitt arbete med att stärka banden mellan Sverige och Saint Barthélemy.

Efter vår stadsvandring är resten av dagen på egen hand.

Dag 11. Saint Barthélemy på egen hand
Avresa kl. 22:00
Idag har du chansen att upptäcka St. Barts fantastiska stränder och kristallklara vatten! Men du kan också tillbringa dagen på hotell Carls Gustafs terrass med ett glas champagne i handen - utsikten över hamnen är magnifik härifrån! Eller varför inte prova en av de andra cirka 60 topprestaurangerna som ön kan stoltsera med, som alla är kända för att vara dyra och eleganta, men inte snobbiga, och som serverar mat som får det att vattnas i munnen även på de mest kräsna gourméer. Och om du har tur kanske du får syn på en av alla de världskändisar som har varit här: Pierce Brosnan, Tom Cruise, Celine Dion och Brad Pitt lär alla ha njutit av lata dagar på St. Barth.

Om det finns intresse för det så arrangerar reseledaren gärna olika utflykter, till exempel till en av St. Barths vackra stränder eller till den lilla fiskebyn Corrosol.

På kvällen är det dags att gå ombord på Clipper igen och vi seglar vidare till Tortola, dit vi anländer nästa morgon.

Dag 12. Ankomst till Tortola. Flyg till Puerto Rico på eftermiddagen
Ankomst kl. 08:00.
Det finns många olika förklaringar på namnet Tortola, som betyder ”turturduva”. Enligt en av dem fanns det många turturduvor på ön när Columbus upptäckte den, en annan är att de holländska kolonialherrarna döpte den till Ter Tholen, efter en ö på den holländska västkusten och att engelsmännen senare förändrade det till Tortola. Idag är ön fortfarande under brittiskt styre.

Tortola är ett sant paradis för seglare och ön har lyckats undvika charter och massturism. Sakta, men säkert har dock allt fler hört talas om hemligheten om Tortolas skönhet och söker sig nu hit för att njuta av den paradisiska naturen.

Om det finns intresse och möjlighet för det, så hjälper reseledaren gärna med att arrangera en utflykt på ön, till exempel till en av stränderna där det finns fina snorkelmöjligheter eller en stadsvandring i staden Road Town.

Efter en dag på denna härliga ö är det på eftermiddagen dags att sätta sig tillrätta på flyget till Puerto Ricos eldiga huvudstad, San Juan.

Vi checkar in på det lyxiga Ritz Carlton i San Juan, och här kan du slappna av i fantastiska omgivningar.  Hotellet ligger på stranden i vackra Isla Verde, bara några minuter från det historiska centret Vieja San Juan.

Här finns naturligtvis en inbjudande utomhuspool, fitness-center och möjlighet att koppla av på hotellets spa. Här kan du boka en mängd olika behandlingar, gå i bastu och ångbastu eller jacuzzi. Hotellet har även sitt eget kasino - det största på hela Puerto Rico - och fyra restauranger som serverar utsökt mat i de eleganta omgivningarna, antingen inomhus eller ”al fresco”; med utsikt över den vita sandstranden och Atlantens skummande vågor eller den härliga poolen och trädgården.

Dag 13. San Juan, Puerto Rico. Utflykt till regnskogen El Yunque och stadsrundtur i San Juan
På Puerto Rico möter den avslappnade karibiska stämningen den moderna amerikanska kulturen. Resultatet är en färgstark och unik ö där trendiga restauranger samsas med spanska 1400-tals fort, stora varuhus trängs med frodig regnskog blandat med glittrande kasinon och ljuvliga stränder.

Efter frukost börjar vi dagen med en spännande vandring i El Yunque, Puerto Ricos regnskog. Vår kunnige lokale guide berättar om regnskogens intressanta flora och fauna och på vår vandring genom skogen ser vi förhoppningsvis kolibrier och andra tropiska fåglar.

Efter vår regnskogsupplevelse åker vi tillbaka till hotellet och äter lunch på egen hand (ej inkluderat i resans pris). På eftermiddagen är det dags för en stadsrundtur i huvudstaden San Juan, som består av en ny och en äldre stadsdel.

Den stämningsfulla gamla stadsdelen, Vieja San Juan, täcker över 500 års kolonialhistoria och kännetecknas av smala kullerstensgränder, färgstrålande hus med vackra balkonger, små mysiga torg och en uppsjö av kyrkor. Den äldsta delen av Vieja San Juan gömmer sig bakom en solid stadsmur och bakom muren hittar man åtskilliga byggnader och monument som berättar den spännande historien om San Juan. Merparten av San Juan är mycket välbevarat och många av monumenten är med UNESCO:s lista över världskulturarv, bland annat den imponerande fästningen San Felipe del Morro.

Efter vår stadsrundtur kan du välja att stanna i staden eller följa med tillbaka till hotellet.

Dag 14. San Juan, Puerto Rico. Tid till upplevelser på egen hand och hemresa
Du har tid till upplevelser på egen hand under hela dagen. Kanske du vill göra några sista inköp eller bara njuta av stranden, poolen, spaet, fitness-centret eller restaurangerna på vårt sagolika hotell?

Efter vårt tropiska äventyr tar vi bussen ut till flygplatsen och flyger hem till Stockholm under kvällen.

Dag 15. Hemkomst till Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar