Stadsrundtur i San Francisco dag 2 -
Civic Center Plaza


Byggnaden ovan är San Franciscos City Hall, dvs Stadshus. Det är ritat av Arthur Brown Jr., som också har ritat bl.a. det 64 meter höga Coit Tower, som står på Telegraph Hill. Den här byggnaden färdigställdes 1915 och ersatte då det tidigare stadshuset, som varit mycket större, men som totalförstördes i den stora jordbävningskatastrofen 1906.


Domen är den femte största i världen och har tagit influenser från Invaliddomen i Paris. Den är drygt 93 meter hög och 34 meter i diameter. Mer än 7000 ton stål har krävts för hela byggnaden. City Hall började byggas 1913 och stod klart till världsutställningen Panama-Pacific International Exposition 1915.

Joe DiMaggio och Marilyn Monroe gifte sig här i januari 1954.Pioneer Monument var en gåva till San Francisco 1894, från Californias rikaste man vid den tiden, James Lick. Monumentet var en av de få konstruktioner som klarade sig helskinnat i jordbävningen 1906. Frank Happersberger är mannen bakom monumentet.

Det föreställer Californias gudinna Minerva på toppen (hon finns också på statens sigill och är stämplad på alla körkort). 

Runt Minerva finns sedan flera olika epoker i Californias historia, bl.a. en indian, en spansk munk och guldgrävare.

Så här bl.a. skriver Wikipedia om guldrushen, som började 1848:

Det var inte lätt att ta sig till Kalifornien, under det som har kallats "den första världsvida guldrushen"."The forty-niners" fick utstå mycket mödor och ofta död på sin väg till guldfälten. Till en början reste de flesta till sjöss. Det tog fem till åtta månader att segla från östkusten runt Sydamerikas spets.

Avståndet var 18 000 nautiska mil (33 000 kilometer). En alternativ rutt gick till den atlantiska sidan av Panamanäset, varefter man tog kanot och mula genom den veckolånga sträckan genom djungeln, för att på Stilla havs-sidan vänta på ett skepp som seglade till San Francisco.

Det fanns även en rutt genom Mexiko vid Veracruz. Efter en tid började de allra flesta guldsökare att ta landvägen genom USA, särskilt utefter California Trail. Var och en av dessa vägar hade sina egna dödliga faror, från skeppsvrak till tyfoidfeber och kolera.