Reseledarjobb i 4 delstater i USA

Hej,

Det har varit dåligt med rapporter från mitt USA-äventyr. Det har varit fullt upp och lite till! Men jättekul och intressant.

Jag har tagit cirka 900 bilder, men på söndag bär det iväg ut med en grupp, på ett nytt varv av San Francisco - Monterey - Santa Maria - Santa Barbara - Los Angeles - Hollywood - Sunset Boulevard - Santa Monica & Venica - Barstow - Kingman - Barstow - Laughlin - Route 66 med Hackberry och Seligman - Grand Canyon - Bryce Canyon - Zion Canyon - St George - Las Vegas - Yosemite - Visalia - San Francisco.

Jag har lite för mycket att göra, för att sätta in texter o dyl också, men ska försöka få in lite bilder en masse - så kan jag sätta texter i ett senare skede.

Ha det gott!
Anna

Så här ser programmet ut på Albatros Travels hemsida:

DagsprogramDag 1. Sverige/Danmark och San Francisco
Tidigt på morgonen är det avresa från Köpenhamn/Stockholm till San Francisco, dit vi räknar med att ankomma på eftermiddagen lokal tid. Vi möts av vår lokala agent och åker direkt till vårt hotell, som ligger centralt. Efter att vi har checkat in finns det tid att ta en promenad i området.

Det är viktigt att man håller sig vaken efter ankomst för att så snabbt som möjligt komma in i den lokala tidsrytmen.Varför inte ta en åktur men en Cable Car, stadens världsberömda spårvagnar?


Dag 2. San Francisco. Stadsrundtur och välkomstmiddagÄven om San Francisco är en amerikansk miljonstad som är full av kontraster och där stora byggnader och affärer ligger vägg i vägg med förfallna och fattiga kvarter, har staden lyckats med att bibehålla en småstadsatmosfär. Öppna spårvagnar släpar sig upp och ned längs stadens fantastiskt branta gator kantade med palmer, låga hus och förhållandevis lite trafik. Plötsligt befinner man sig inne i det stora Chinatown, som är en lokal motsvarighet till Kinas mäktiga hamnstad Shanghai. Till skillnad från det moderna Shanghai har man här bevarat den kinesiska atmosfären med ett myller av små specialbutiker och restauranger blandat med ett hav av färglada skyltar på kinesiska.

Vi ger oss ut på en förmiddagstur och koncentrerar oss på hödjpunkter som Golden Gate Bridge, Chinatown, Downtowns 260 meter höga pyramidskyskrapa och Twin Peaks, varifrån man har en fantastisk utsikt över San Francisco Bay, Oakland Bridge och självklart även själva staden. Turen avslutas i det berömda hamnområdet, Fisherman´s Warf, som i många år har blivit korad till San Franciscos största sevärdhet. Här finns ett otroligt folkmyller, gycklare, gatuunderhållare av alla olika sorter, små butiker med allt från pynt till dyra modevaror, lustiga små museer, kaféer och restauranger.
Eftermiddagen är avsatt till att på egen hand gå på upptäcktsfärd genom San Franciscos gator.
På kvällen möts vi på en typisk amerikansk restaurang för att äta välkomstmiddag tillsammans.


Dag 3. San Francisco, Monterey och Santa MariaIdag går färden söderut. Vi kör mot den historiska fiskebyn Monterey, som många svenskar känner igen från författaren och nobelpristagaren John Steinbecks böcker eller från de stora musikfestivalerna som hålls där. Många världsberömda rockmusiker såsom Otis Redding och Jimi Hendrix har satt både staden och sig själv på världskartan. Monterey var ursprungligen huvudstad i Kalifornien och de gamla spanska byggnaderna står fortfarande kvar - och med lite fantasi så kanske man kan hitta det berömda z :et efter Zorro någonstans i staden. Idag är den mest känd för sin moderna småbåtshamn och ett enastående akvarium. Vi tillbringar några timmar i denna charmiga fiskeby, innan vi fortsätter vår färd mot Santa Maria, dit vi beräknar att ankomma under kvällen.

Dag 4.Santa Maria, Santa Barbara och Los AngelesDen amerikanska Stillahavskusten är inte bara vacker utan även dramatisk. Det växlar mellan breda, vita sandstränder och väderbitna klippformationer, där havsskummet ofta stiger högt, även om vädret är stilla och fint. Det är mer natur än vad man kunnat föreställa sig här i den folkrikaste av USA:s stater. Många havsfåglar glider fram i vinden, och ibland kan man se sjölejon och sälar på stranden. Vi kommer till den exotiska badorten Santa Barbara, som är mer präglad av spansk kultur och arkitektur än någon annan ort längs kusten. Här har man verkligen tagit vara på den gamla kolonialprägeln, även om orten i alla hänseenden har en väldigt modern prägel.
Vi strosar längs Santa Barbaras berömda pir som sträcker sig ut i Stilla havet, och därefter fortsätter vi vår färd mot Los Angeles, som är USA:s näst största stad med sina 15 miljoner invånare. Los Angeles är en stad med en enorm utsträckning, vilket gör att den kan verka lite svår att greppa.

L.A., som staden kallas i dagligt tal, har blivit världens ledande stad för underhållning, speciellt när det handlar om film, tv och musik, men även när det gäller nöjesparker, konst och kultur. Los Angeles är staden där den amerikanska drömmen kan levas ut helt. Några få lyckas och blir kvar i någon av Bel Airs mångmiljonvillor, medan de flesta lämnar staden utan att se sin dröm gå i uppfyllelse. Vi får en liten stadsrundtur där vi kommer att se ”The Chinese Theatre” i Hollywood, där de stora stjärnornas hand-och fotavtryck finns. Sedan ser vi Kodak Theatre, hemorten för den årliga Oscarsgalan, och vi går längs Hollywood Boulevard samtidigt som vi beundrar alla ”stjärnor”. Härifrån går turen vidare till stadsdelen Beverly Hills med en av världens mest berömda affärsgator, Rodeo Drive. Förhoppningsvis får vi en skymt av någon berömd skådespelare eller musiker som är på exklusiv shoppingtur.


Dag 5. Los Angeles på egen handDagen är på egen hand. Ett förslag till dagens aktivitet och till en fantastisk dag är att besöka Universal Studios, med sina berömda filmstudior och nöjesparker. Man ska vara där tidigt, helst när de öppnar på morgonen. Till vissa av attraktionerna kan det vara väldigt långa köer, så därför får man räkna med att det tar en hel dag att uppleva allt vad de har att erbjuda. På vägen tillbaka från Universal Studios är det värt att göra ett besök på den unika Walt Disney Concert Hall, som ligger i området Downtown.

Om man hellre väljer att besöka Disneyland, får man även här räkna med långa köer till attraktionerna, det är omöjligt att hinna med mer än en liten del av Disneyland på en dag.

Om man vill uppleva äkta Los Angeles strandkultur, så är Venice Beach ett måste. Här upplever man de mest excentriska i lokalbefolkningen medan de utövar mer eller mindre märkliga fritidssysslor (t.ex en man som lyfter upp sin fågel i ett snöre), sport eller gyckel.

Los Angeles har en vacker, modern och säker metro, som även är ganska billig. Alla stationer övervakas, så man kan färdas tryggt i staden.


Dag 6. Los Angeles, Calico och LaughlinDirekt efter frukost kör vi österut mot spökstaden Calico, som ursprungligen stammar från 1881. Då Calico var som mest befolkad bodde här 1200 invånare, man hade 22 salooner och mer än 500 gruvor runt omkring staden. Calicos gruvdistrikt var ett av de rikaste i Kalifornien. Under 1907 föll priset på silver, och samtidigt flyttade gruvarbetarna med sina stora företag till Death Valley, därefter blev Calico som en spökstad.

Idag kan man besöka spökstaden, där en tredjedel fortfarande är som det ursprungligen var en gång i tiden. De andra två tredjedelarna av staden är rekonstruktioner, allt för att återskapa den dåtida atmosfären av ”vilda västern”. På den gamla huvudgatan kan man bl.a besöka stadsmuseet, en saloon och några olika butiker.
Vi lämnar spökstaden Calico bakom oss och fortsätter mot Laughlin, som ligger i staten Nevada, vid kanten av Coloradofloden. Laughlin föddes under 50-talet och bestod då endast av ett motell och en bar. På motellet bodde byggarbetarna som arbetade på den närliggande Davisdammen. När de var färdiga med sitt arbete och dammen, så lämnade de staden. Det dröjde till 1964, då Don Laughlin köpte både motellet och baren innan staden började utvecklas. Nu är Laughlin känt för sina kasinon, och som ett bra samt mer avslappnat alternativ till spelstaden Las Vegas. På kvällen kan man äta på restaurang till väldigt bra priser.


Dag 7. Laughlin, Route 66 och Grand Canyon
På vägen till Grand Canyon kommer vi att uppleva en del äkta amerikansk nostalgi när vi kör längs den berömda Route 66. Det är som att ta ett steg tillbaka till 50-talet med alla dessa gamla vägskyltar, Harley-motorcyklar och den okrönta ”vägarnas kung ” - Chevrolet Corvette från 1954, som verkar vara en av vägens fasta attribut. Vi stannar i Seligman, en liten ort som håller Route 66 levande.

På eftermiddagen kommer vi fram till världens åttonde underverk – Grand Canyon. Det är världens största klippa med ofantliga dimensioner: 15 km djup, 7 - 30 km bred och 3 - 400 km lång. När vädret är klart, har man en sikt på över 300 km. Vi tillbringar resten av eftermiddagen i Grand Canyon National Park, där de många olika utsiktsplatserna över South Rim ger olika vinklar av utsikten över ett imponerande landskap.

Utsiktsplatserna är belägna på ravinens platta topp, vilket ursprunglingen var en flodbank, innan Coloradofloden började gräva sig igenom de porösa klippformationerna och senare bildade det otroliga nätverk av klippor och floddalar, som idag utgör en av världens mest imponerande vyer.
För den som vill är det möjligt att flyga på en helikoptertur över ravinen (Ej inkluderat i resans pris.)


Dag 8. Grand Canyon, Lake Powell och Bryce CanyonEfter vår frukost så går turen norrut mot Bryce Canyon. På vägen dit passerar vi den imponerande konstgjorda sjön Lake Powell och Glen Canyon Dam. Vi gör ett besök där och promenerar på bron som går över Coloradofloden.

Vi fortsätter mot mormonstaten Utah, där vi under sen eftermiddag kan njuta av de fantastiska vyerna i Bryce Canyon National Park. Bryce är inte lika välkänt som Grand Canyon, men är en lika markant och betagande upplevelse. Namnet Bryce härstammar från en skotsk mormon, som försökte leva i detta torra och ogästvänliga, men natursköna område. De lokala indianerna kallade trakten för ”Platsen där röda klippor står uppresta som människor i en grytformad ravin”.
De pelarformade klipporna skimrar i rosa nyanser och den torra omgivningen gör att det är svårt att se att detta område är skapat av vatten.


Dag 9. Bryce Canyon, Zion National Park och Las VegasPå förmiddagen lämnar vi det vackra Bryce Canyon och sätter kursen mot Zion National Park. Branta klippor, vegetation och Virgin River är en kort beskrivning av Zion National Park. Zion skiljer sig mycket från de andra nationalparkerna, här står vi inte på en anvisad plats för att se ner i en mäktig ravin, utan nu ska vi åka ner i ravinen, ibland kommer man helt ner på botten av den. Det är en nästan obeskrivlig känsla att befinna sig nere i ravinen och för en gångs skull se upp på de mäktiga färggranna klipporna. Orsaken till att klipporna är ”färgade” är att de innehåller mycket järn, och oxideringsprocessen får färgerna att skifta i rött i denna fantastiska ravin.
Nu är det dags att korsa statsgränsen mellan Utah och Nevada, för att se och uppleva en av resans stora kontraster: Las Vegas, kasinostaden, med all sitt glitter och neonljus. Mitt ute i öknen byggde maffian detta ”syndens näste”, som ligger i den liberala delstaten Nevada, där det torra klimatet gjorde att det inte fanns så många andra inkomstmöjligheter.
Oavsett vad man tycker om spelindustrin är det svårt att inte bli imponerad och hänryckt över surrealismen som staden utstrålar. De stora kasinorna är byggda i teman från olika epoker, allt från medeltiden till det gamla Rom, sjörövare och cirkus. På Luxor är man tillbaka i det gamla Egypten och vid Treasure Island befinner man sig helt plötsligt mitt i slaget mellan sjörövare och engelsmän. Två krigsfartyg i naturlig storlek, explosioner, krut, kanonkulor och stuntmän skapar ett trovärdigt sjöslag mitt ute i öknen. Las Vegas visar sig från sin bästa sida när mörket har fallit, med allt sitt glitter och glamour. På dagstid kan man utforska hur de stor kasinona ser ut invändigt – man upplever bl.a vattenfall, gondoler, exotiska trädgårdar och självklart spelautomater, till och med på toaletten.


Dag 10. Las Vegas på egen handIdag har vi en välförtjänt ledig dag som vi tillbringar i Las Vegas. För den som inte vill gå på kasino eller gå runt i staden på egen hand hela dagen, så erbjuder vi en shoppingutflykt längs ” The Strip”, med besök på en av världens största outlets – ett område med hundratals butiker, som säljer äkta märkesvaror, men till ett nedsatt pris. Därefter finns det tid till att syna alla dessa kasinon i sömmarna. Varför inte köpa biljetter till någon av alla de kvällsshower som visas? Eftersom vi har haft ledigt idag har vi extra energi till att se någon av de spektakulära shower som Las Vegas erbjuder under kvälls-och nattimmarna.

Dag 11. Death Valley och Visalia
Idag ska vi köra igenom Death Valley, Nordamerikas torraste och varmaste plats och USA:s största nationalpark. Det är lätt att förstå varför så många nybyggare miste livet här på vägen västerut, i denna ogästvänliga smältdegel. Första anhalt på turen är vid utsiktsplatsen Zabriskie Point och därefter längs Devil´s Golf Course – ”Djävulens golfbana”, som leder till den lägsta punkten i området (även den 5:e lägsta punkten i världen), 86 meter under havsytan.

Här har man uppmätt den högsta temperaturen i hela Nordamerika, + 57 grader, så det är tillräckligt varmt för att steka ägg på klipporna. Vi passerar vackra utsiktsplatser på vägen till vårt lunchstop vid Furance Creek, som bl.a har ett lokalhistoriskt museum. (På turen till Death Valley ska det förbehållas att programmet kan ändras, beroende på väderförhållanden och vägarnas skick). Efter lunchen bjuder dagen på en lång busstur genom Death Valley mot Bakersfield som ligger i södra Kalifornien. Därpå åker vi vidare förbi åkrar och fält tills vi kommer fram till den lilla historiska orten Visalia, nära Sequioa National Park.


Dag 12. Visalia, Yosemite National Park och San FranciscoDe hårdföra nybyggarna som under extremt hårda förhållanden tog sig igenom Rocky Mountains hade verkligen en känsla för naturens skönhet, vilket resulterade i att Yosemite fridlystes som nationalpark för över 100 år sedan. Senare har har miljömedvetna amerikaner fridlyst i stort sett alla Amerikas vackraste naturområden till glädje för alla besökare. Yosemite National Park är källan till USA:s första stora miljöstrid. Redan på 1800-talet var den vackra glaciärdalen, omgiven av branta bergssidor ochg brusande vattenfall, en av favoritplatserna för de välbärgade San Francisco-borna när de skulle på utflykt. De ville även privatisera området för sin egen räkning. Som tur var, så fanns det allt för många välbeställda, så alla kunde inte få en del av kakan. Det ledde till att ett antal medborgare drog i de politiska trådarna som ledde till den första fridlysningen av land i USA.
Än i dag är Yosemite ett välbesökt utflyktsmål under helgerna. Barnen paddlar kanot på Merced River, de lite mer modiga försöker sig på bergsklättring uppför den lodrätta, den flera kilometer höga granitklippan El Capitan. Nationalparken har ett välutbyggt system med stigar som leder till praktfulla vattenfall och vackra utsiktplatser. Här finns massor av vilda djur, och parkens fauna innehåller bl.a puma, älg och tvättbjörn, där den sistnämnda har vant sig vid de många besökarna. Tvättbjörnen skäms minsann inte över att stjäla mat och andra spännande saker från turisterna!
Efter en praktfull dag med storslagna naturupplevelser åker vi genom San Joaquin Valley, som även räknas som Kaliforniens ”matkammare”, till San Francisco och kvällen är till fri disposition.


Dag 13. San Francisco. Tid till upplevelser på egen hand eller möjlighet för utflykt till Napa ValleyDagen är på egen hand. Antingen kan man välja att tillsammans med reseledaren gå på upptäcksfärd (eventuella extra kostnader för spårvagn och/eller taxi tillkommer) eller gå på egen hand. Något som är väl värt att besöka är det ”rymningssäkra” fängelset Alcatraz, som fram till 1963 höll USA:s farligaste kriminella innanför sina murar, en av dem var självaste Al Capone. Vid ankomsten till ön där Alcatraz ligger får man en walkman med hörlurar – och på detta sätt guidas man runt och hör spännande historier och anekdoter om fängelset och dess interner (den här utflykten kostar extra).
Staden har även många andra intressanta sevärdheter (bl.a museer) och utflyktsmöjligheter som reseledaren gärna hjälper till med att hitta.
Den som är vinintresserad kan följa med på vår utflykt till vindistriktet Napa Valley.
Låt vinodlingarna glida förbi ditt fönster i de historiska tågvagnarna medan du njuter av en god 3-rätters lunch som ackompanjeras av de lokala kaliforniska vinerna (ej inkl. i priset) och som avslutas med kaffe eller te. Tågturen går från Napa till den lilla staden St. Helena och tillbaka igen, och tar cirka tre timmar sammanlagt.


Reseledaren är behjälplig med att informera om transporten och du kan läsa en utförlig beskrivning på
www.winetrain.com under ”Getting here”. Det är inte svårt!

Utflykten är utan svensk reseledare. Du bokar och betalar hemifrån när du bokar resan.


Dag 14. San Francisco. Tid på egen hand och hemresaPå förmiddagen har vi tid till en sista shoppingrunda, innan vi vid lunchtid kör ut till flygplatsen för att ta flyget tillbaka till Sverige/Danmark.

Dag 15. Ankomst till Sverige/Danmark
Vi ankommer till Stockholm/Köpenhamn sent på eftermiddagen efter en spännande resa till "möjligheternas land".

Reseförlängning i USA och Hawaii
Förläng din rundresa i USA med en vecka på paradisön Hawaii. På alla
reseförlängningar är hotell och omgivningar utvalda med omsorg, för att erbjuda bästa avkoppling i en exotisk miljö.