Utflykt till vackra Grotta di Nettuno på Sardinien

Hejsan,

Tiden rusar och jag har inte hunnit uppdatera igen på ett bra tag. Så nu tänkte jag ladda upp en mängd bilder från en utflykt till Grotta di Nettuno på Sardinien. Bilderna är från i höstas, när jag var reseledare för en grupp, på vin- och kulturresa till Italien, närmare bestämt Piemonte och Sardinien.

Vi spenderade ett par nätter i Alghero på nordvästkusten. Och en av dagarna gjorde vi en utflykt till vackra Grotta di Nettuno. Vädret var fantastiskt och vi åkte ut med båten här ovan.

Väl inne i grottan så gick jag och en auktoriserad grottguide först i ledet. Vi hade cirka 100 personer från flera olika länder med oss, inklusive min grupp.Det var också några svenskar där, på egen hand, som fick bonusguidning på svenska (vanligtvis är det guidning på engelska och italienska), eftersom jag och guiden turades om att prata i mikrofonen. Ljudet som gick ut i högtalaranläggningarna, vilka var dolda i berget, var fantastiskt, nästan sakralt.Bilderna är inte bra, jag tog bara några snabba bilder utan större omsorg, när grottguiden pratade, men det var en fantastisk grotta! Väl värd att besökas!På bilden ovan är det 'spetsar och broderier' som hänger ner från grottaket. Fantastiskt att se i verkligheten.
Tänk att det tar cirka 100 ÅR för en stalaktit (som hänger ner från 'taket') att växa EN CENTIMETER och cirka 300 ÅR för en stalagmit (växer upp från 'golvet') att växa detsamma!


Så när när man ser pelare som är ungefär 15-16 meter höga, som har växt ihop, som är kanske två meter i omkrets...(som bilden lite längre upp på sidan)...då slås man tidsperspektivet här inne i grottan....Det fanns också sjöar inne i grottan, i vars blanka vatten de vackra formationerna speglade sig.