M/S Nordlys - vårt Hurtigrutsfartyg

Tisdag morgon den 28/6 i Trondheim klev jag och mina 36 resenärer ombord på M/S Nordlys, ett av de fartyg som trafikerar på Hurtigruten. Jag lägger som bäst upp några inlägg från mitt senaste reseledarjobb, åtta dagar till Norge med Hurtigruten och vackra fjordar där vi bodde i bl.a. den sagolika Geirangerdalen.

Eftersom det inte finns någon passagerarterminal i Trondheim så gick jag ombord till receptionen och fick boarding cards till mina resenärer, som sedan kunde kliva ombord, efter att deras kort scannats och deras händer fått en dos desinfektionsmedel.

Detta gjordes varje gång man kom ombord, ifall man hade gått i land i någon av hamnarna.


De flesta i besättningen var trevliga och service minded, bl.a. dessa två herrar.


En diger lunchbuffé serverades ombord varje dag. Den kostade cirka NOK 280 om jag inte minns fel.

Räckte det inte med måltiderna i restaurangen, eller om man tyckte att det var för dyrt eller digert så kunde man också äta och dricka i caféet.


Det var mycket folk i Panorama Loungen där folk beundrade utsikten, läste böcker, småpratade.

Bild från min lugar, dvs hytt. Den här hytten är på däck 6, nr 625.

En glimt från lastdäcket. Bilkapaciteten är 45 bilar på M/S Nordlys. De körs ombord i luckan, som du ser i nedre bilden, sedan åker man ner ett däck med en hiss och så kör besättningen in bilen någonstans på lastdäcket.

Pga begränsat lastutrymme så tar de inga bussar ombord, så chaufförerna kör ner till mötande hamn. Dag, min chaufför, körde ner med en hotellnatt i Skjölden. Han fick sällskap av en chaufför från Göteborgstrakten, som körde ner längs samma rutt och med samma hotellstopp under natten. De mötte oss följande dags eftermiddag i Bergen, dit vi anlände kl 14.30 med vårt fartyg M/S Nordlys.
Lastning och lossning skedde med små truckar.

Här står M/S Nordlys förtöjd i Molde, ett av de stopp vi gjorde på vägen. Jag passade på att ta en liten promenad.