Hurtigruten - Port of Call at Midnight: Ålesund


Jag fortsätter att berätta om mitt senaste reseledarjobb - Hurtigruten och fjordlandskap i Norge. I listan till höger hittar du fler inlägg om du vill läsa mera.

Nu har turen kommit till Ålesund, dit vi anlände för ett 45 minuter kort stopp vid midnatt. Jag och en av damerna i min grupp tog en liten promenad längs gatorna närmast hamnen och tittade på de fina jugendhusen. Allt var stängt, men Hurtigruten är också uppbyggd på det sättet att åker du norrut så besöker du vissa orter dagtid och andra nattetid medan det är omsvängt om du åker söderut. De har m.a.o. koordinerat det, så att du kan se alla ställen dagtid, ifall du åker hela vägen t/r.


Hurtigruten var ju från början, och är i högsta grad ännu, ett transportmedel av varor och människor mellan de lokala ställena. Därför lossades och lastades det varor i varje hamn också, som skulle vidare till någon av de andra hamnarna.


Jag saxar lite text från Wikipedias artikel om Ålesund:


Ålesund är en stad och kommun i Norge, i Møre og Romsdal fylke. Kommunen har cirka 60 000 invånare, varav 40 000 bor i staden Ålesund. Ålesund är framför allt känt för sin jugendarkitektur och sin fiskeindustri, inom vilken många svenska ungdomar letar arbete.
Ålesunds kommun utgör sju av de yttre öarna i
Møre og Romsdals västkust: Hessa, Aspøy, Nørvøy, Oksenøy, Ellingsøy, Humla och Tørla. Ålesund har ett väldigt marint klimat där den kallaste månaden, januari, har en medeltemperatur på 1.3 °C och den kallaste temperaturen som uppmäts på Ålesunds flygplats är -11 °C. Ålesund fick stadsrättigheter 1848.
Och här fortsätter lite mera från Wikipedias artikel:
Natten den 23 januari 1904 brann Ålesund. Staden som på den tiden var byggd av trä brann ned till grunden. Befolkningen fick fly mitt i natten med bara några minuter tillgodo. Endast en person dog i branden, men mer än 10 000 personer blev utan husrum mitt i den kalla norska vintern. Vilhelm II av Tyskland brukade semestra i trakten. Efter branden skickade han fyra skepp med material för att bygga tillfälliga skydd och husrum. Efter en planeringsperiod återuppbyggdes staden i sten, tegel och betong i jugendstil, som är känd för sina torn, spiror och dekorativa utsmyckningar.

På natten den
26 mars 2008 inträffade ett kraftigt ras i Ålesund, där ett större bostadshus kollapsade, troligen till följd av att ett stort klippblock släppt från det intilliggande berget.Tack vare Golfströmmen är klimatet så pass milt som det är, trots den nordliga breddgraden.