Hurtigruten - Molde, Kjell Inge Rökkes hembyIdag tänkte jag lägga upp ett par bilder till från mitt senaste reseledarjobb, som gick till Norge. "Hurtigruten och vackra norska fjordlandskap".

Följande stopp efter Kristiansund, som jag skrev om här, var Molde. Staden som en av Norges rikaste män, Kjell Inge Rökke, är född och uppvuxen i.Rökke himself. Bilden har jag lånat härifrån.


Det är också han som har låtit bygga fotbollklubbens Molde FKs nästan överdimensionerade stadium, Aker Stadion, eller 'Røkke-løkka', som den kallas i folkmun.


Jag fick en liten insider story om bygdens stora son, av en av guiderna. Rökke var 17 år och åkte fast för mopedfylleri. Och det var tack vare den (antingen pga pengarna, irritationen el nåt - det förtäljde inte historien) som Rökke stack iväg till Alaska för att jobba som fiskare. Det var där som han lade grunden till sin förmögenhet.


Stoppet i Molde var inte heller långt, så jag tog bara en snabb liten promenad. Tog lite bilder och tittade mig omkring. Molde är annars också känt för sin jazzfestival där varje sommar. Det var också det enda livstecknet som syntes (förutom folk som klev på eller av fartyget eller jobbade i hamnen med lossning och lastning) - en bar nere vid vattnet var fullproppad och det spelades jazzig musik för fullt där.

Affisch på en vägg som gjorde reklam för årets Moldejazz 18-23 juli.