Nu har jag testat akutsjukvården i Madrid också

Jag tänkte fortsätta berätta lite om Madridresan, som jag och sonen gjorde här i mitten av april. Idag blir temat akutsjukvård. Ja, jag hann ju med det också, på de tre och en halv dagarna vi spenderade där.Mitt patientband.

Ett mindre sår utvecklade sig till en illavarslande infektion som krävde läkarvård. Jag hade haft det här tillståndet en gång tidigare, några år innan detta, så jag kände igen symptomen.

Nåja för att göra en lång historia kort så hamnade jag via någon form av hälsocentral till Fundación Jiménez Díaz och akutintaget där. Det blev en hel del väntande förstås, men gick ändå hyfsat snabbt, en timme ungefär. Jag fick intravenös antibiotika en gång också, innan jag åkte ut i väntrummet en gång till, men då var ju behandlingen i gång i alla fall.

Till slut konstaterade de att jag trots allt måste läggas in för observation över natten. Sonen var kvar på hotellet, så vi hade lite telefonkontakt emellan. Däremot har ju dagens smartphones knasigt dålig batteritid så jag fick hushålla rejält! Stängde av alla onödiga funktioner och datatrafik och annat 'bråte', men batteriindikatorn skrek rött innan jag fick komma 'hem' till hotellet följande förmiddag.

Dygnet för mig gick på 1/2 spanska, 1/4 engelska och 1/4 kroppspråk. Konstaterade att min spanska är bra mycket rikare än jag mindes, så det var ju en trevlig upptäckt i allafall. Det fanns ingen som pratade engelska där egentligen, men min läkare förstod en del.

Sedan fick jag språkbad när jag låg inlagd också, eftersom mitt rum var precis vid informationsdisken och spanska flödade på där hela tiden. Ingen tv, inget att läsa, telefonens batteri på upphällningen...vad gör man? Jo man ligger och analyserar spanska samtal :).


Trakteringen då? Ja, den var väl som sjukhusmat brukar vara...dvs inte särskilt god, men ätbar. Och middagen serverades förstås kl 21, spanjorerna äter ju sent. Hela avdelningen vaknade liksom till lite extra någonstans där fram emot kvällskvisten, till skillnad från hur det brukar här uppe i Norden.

Ett drygt dygn gick åt till det här. En sak som jag verkligen vill propagera för är EU-sjukvårdskortet kära vänner! Ta med det när ni reser i Europa. Då jag alltid informerar våra resenärer om saken så finns kortet givetvis med i min plånbok. Och det ledde till att jag inte behövde betala ens en euro för min sjukhusvistelse! Lite plåster på såren eftersom vi ju förlorade en tredjedel av resan... Här kan du läsa mer om sjukvård i Spanien om du är intresserad.

Det var skönt att slippa ut igen och vi gjorde en heldag på stan sedan, och middag på kvällen innan det var dags att packa och flyga hem på tisdag morgon. Men jag återkommer med mera bilder från Madrid, fotograferade en hel del!