Teaterresa med Nobelpristagare och bilbombare

Jag jobbade som reseledare för 54 glada teaterresenärer till Stockholm igår lördag. Vi var till Stockholm för att se musikalen We will rock you, som bygger på låtar av Queen.

Bildstripen är från Viking Line Buss hemsida.

Men före musikalen så hade de lite egen tid på stan, för julshopping och annat. Jag gick också runt i affärer (bland annat uppåt Drottninggatan...) och hamnade till sist på NK, där det var uppståndelse i entrédelen. Orsaken var att den nybakta Nobelpristagaren i litteratur, Mario Vargas Llosa från Peru var där och signerade sina böcker och pratade med folk.

Kön ringlade sig lång utåt gatan och min tid var alldeles för kort innan jag skulle tillbaka till bussen, så kön för signering var inget alternativ för mig. Däremot gick jag ner för trappan bakom honom och han verkade väldigt trevlig, tog sig tid att prata lite med varje besökare, skrattade och tog i hand med varje person.

Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa signerar sina böcker

Jag slängde fram telefonen och tog ett par bilder på ungefär en dryg meters avstånd. Ingen höjdarkvalitet på bilderna, men jag sätter upp en till er ändå. Hade lust att knacka honom på axeln och gratulera honom, men jag vågade inte för då hade jag säkert haft en stark vakthand på axeln ;-). Sedan rusade jag tillbaka till mötesplatsen för att vara där i god tid innan Martin, min chaufför skulle dyka upp för att köra oss till Djurgården och Cirkus där musikalen är (tom 8 januari 2011, innan den går vidare till Folketeateret i Oslo, där det blir premiär 27 januari 2011).

När vi jobbar som reseledare på dagsresor med teater så har vi aldrig biljett själva till evenemanget, men jag var sugen på att gå och se musikalen, som har gjort sådan succé hela hösten i Stockholm, så jag gick direkt till biljettkassan och hörde om de hade fått några återbud, vilket de hade! Så jag köpte en biljett och hängde med mina resenärer in på teatern.

Innan ridån gått upp... sedan var det kamera och telefonförbud

Jag satt inte tillsammans med resten av gruppen, men på en utmärkt 'jobbplats', dvs utmärkt läge tillsammans med "lätt att ta sig ut nästan obemärkt när sluttacken börjar", eftersom jag alltid måste kila iväg före till bussen för att förbereda mottagning av resenärerna. Antingen med kaffe och kaka, ett glas champagne eller som nu i jultider med glögg (och spets om man så önskar) och pepparkaka. Eftersom vattenvärmningen strulade i bussen igår så hade jag skaffat en 'julig' pepparkaks- och apelsinlikör till pepparkakorna istället. Uppskattat!

En obehaglig händelse, som skedde när vi satt på Cirkus var ju tyvärr bilbombsdåden som skedde samtidigt inne i centrala Stockholm... och där hade jag själv promenerat förbi någon timme tidigare! Vi fick höra om händelserna när vi åkte hem på båten. Glad att man kom undan med blotta förskräckelsen. Nyhetsflödet är inte det bästa och kritik riktas samtidigt mot den svenska ledningen.