Suckarnas bro i Venedig - absurt insvept i reklam

Jag har ritat över reklamen som var på display just när vi var där för att inte sprida den - det är ju därför den finns där, för att Suckarnas bro är ett så populärt fotoobjekt.

När jag jobbade till Italien i september i år, så var vi bla till Venedig. En vacker gammal stad som tärs hårt av både vatten och turister...


Så hårt att borgmästaren påstår att det är nödvändigt att täcka in en massa 'landmarks' i absurd reklamutrustning. Vi såg bla ett av de sorgligaste exemplen - Suckarnas bro!här skrev svt.se en dryg vecka efter att vi hade kommit hem därifrån:Storbråk om reklamen i Venedig
Publicerad 11 oktober 2010 - 12:13
Uppdaterad 11 oktober 2010 - 16:53


Det 400 hundraåriga historiemärket Suckarnas bro är inramat av reklam. Detta har lett till ett uppblossat bråk mellan kulturetablissemanget och Venedigs borgmästare.

Sedan 2008 har fler och fler av Venedigs ytor täckts av reklam. Flera hundra år gamla fasader som får ta ett kliv tillbaka till förmån för läskreklamer och modeannonser.

Nu har flera makthavare inom kulturen, såsom Moderna museets överintendent Lars Nittve, chefen för Moma i New York och museichefen för British museum, skrivit ett öppet brev till Italiens kulturminister Sandro Bondi och Venedigs borgmästare Giorgio Orson.

I det kräver dom att man ska stoppa den allt mer utbredda annonseringen i Venedig.
"Vi vädjar till den italienska regeringen att ändra den lagstiftning som tillåter enorma marknadsföring på byggnadsställningar av offentliga byggnader."

"Föreställ er besvikelsen för 17,4 miljoner besökare av Venedig som kommer till Venedig för att se den legendariska staden och istället möts av dessa groteska vyer."

Nu försvarar sig borgmästaren som menar att pengarna som rullar in via reklamintäkter ska gå till restaureringen av staden äldre byggnader.
- Det är ett tecken på dumhet och inkompetens när museichefer påstår att kulturminister Bondi och jag förstör staden, säger Venedigs borgmästare Giorgio Orsoni i The Independent, och fortsätter:
- Kanske ska dessa lysande personligheter som tror att vi är vildar med ringar i näsan näsor komma till Venedig för att se hur bra vi håller på att återställa staden?

Enligt brevet så är priset att täcka delar av Dodgepalatset med en annons, vid Suckarnas bro, cirka 383 000 kronor i månaden - vilket brevets författare menar motsvarar ett annonsuppslag i en dagstidning och inte kommer i närheten av de summor som krävs för att restaurera Venedigs anrika byggnader.

Suckarnas bro bakom reklamplakaten
Suckarnas bro bakom reklamplakatenFoto Scanpix