Vinprovning på Villa Pillo i Toscana

Hej. Nu tänkte jag berätta vidare om den resa till franska Rivieran och Italien, som jag jobbade på i början av oktober i år. Det var en 10-dagarsresa med ett riktigt härligt gäng. Vi flög ner till Nice och sedan åkte vi vidare med buss. Bodde några nätter i här och några nätter där.

En av de dagar vi spenderade i Toscana, så rullade vi iväg söderut.

Till Villa Pillo, Gambassi Terme närmare bestämt. (Via Volterrana, 24 - 50050 Gambassi Terme, tel 0571 680212 email villapillo@leone.it)

Vi började besöket med en rundvandring i vinets spår, från druvorna som kommer in från vingårdens fält till buteljering och lagring.

Jag har varit på ett flertal vingårdar och -provningar vid det här laget, men det som var nytt för mig också, var att få se när de hängde druvklasar till torkning uppe på en vind.


Druvorna torkas här uppe från september-oktober till och med februari ungefär och sedan pressar man dem till söta smakrika viner.

Meningen är att naturens växlingar ska påverka torkningsprocessen så därför är det bara nätfönster för. Den enda gången de kan behöva gå in och påverka processen är om det blir alltför hett och stillastående luft för länge. De kan de sätta in fläktar. Annars ruttnar druvorna.

Några av de viner vi provade

Vi provade åtta olika viner så stämningen blev högre och högre :-) och det var muntert.


Dessutom fick vi förstås lite tilltugg till i form av ostar, korvskivor, brödbitar osv Samt lite cantucci givetvis, som grädde på moset tillsammans med ett av deras dessertviner. Cantucci är hårda små mandelskorpor som du SKA doppa i ditt söta dessertvin. Mums.

Tjejerna i shopen

Efter provningen var det fritt fram att köpa med sig hem - viner och olivolja, som de också producerar på gården. Sedan rullade vi - kulle upp och kulle ner ytterligare en liten bit söderut. Allt under glad allsång! Till den gamla medeltidsstaden San Gimignano, vars besök jag tänkte berätta lite om i nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar