Tåg till Cinque Terre-byarna

När vi lämnat San Remo bakom oss så styrde vi kosan mot Sestri Levante och Riva Trogoso där jag och 26 av mina resenärer skulle hoppa på det lilla lokaltåget genom Cinque Terre för att besöka två av byarna - Vernazza och Riomaggiore.

Eftersom det var söndag och högsäsongen är över så var lilla Riva T väldigt öde. Tågstationen var så öde att det inte ens fanns någon som jobbade där den dagen. Biljettmaskinen var dessutom trasig... Vad göra? Ja vi är ju i Italien! Så vi klev ut på perrongen och väntade på det skramliga, härliga lokaltåget. När det kom klev vi på. För säkerhets skull hade jag faktiskt fotograferat den trasiga maskinen för att kunna bevisa att vi inte hade plankat oss ombord :-).

Bildbevis

Tåget kom och vi hoppade på. Hastigt åkte vi in i tunnel efter tunnel eftersom det är så otroligt kuperat där. Genomgående för tågturen där igenom är att ska man se något av Cinque Terre så måste man antingen hoppa av och besöka byarna eller eventuellt ta båt (och då också hoppa av vid önskade byar eller passera).

Den extrema kuperingen har också tvingat människorna där att bygga terrasser för att överhuvudtaget kunna odla något (tex vin odlas en hel del). De har byggts under 1000 år och är alla ditlagda för hand och utan cement eller betong eller annat 'bindemedel'. Vilket jobb...

Men att endast ta tåget för att snabbt se något - det är inte att rekommendera! För då ser man mest tunnlar. Däremot tar det inte speciellt många minuter mellan varje by. Och inte är det dyrt heller - om du har möjlighet att köpa biljett (bemannad kassa eller fungerande automat) så behöver du inte betala mer än max ett par euro.

Bilden är från LeCinqueTerre.org eftersom vi inte steg av och jag därmed inte heller kunde ta bilder. Bilden är tagen i Monterosso al Mare.

Det är många som vandrar på de vackra lederna ovanför byarna också. Själv var jag riktigt sugen på att knalla iväg men det var inte riktigt läge :-)... jag hade ju 26 andra personer att tänka på. En annan gång!

Däremot har vi haft rena vandringsresor dit ett par år nu - här hittar du länken till vår senaste katalog med information om de Cinque Terre-resor vi gjorde det här året.

Tillbaka till vår resa "Italien med franska Rivieran 2009" som jag håller på och berättar om:
Vi passerade den nordligaste byn Monterosso och siktade in oss på vår första avstigning Vernazza. Häng med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar