Riomaggiore - Cinque Terre

När man kommer fram till Riomaggiore så kan man antingen gå till vänster och uppför en trappa för att vandra tex Via dell'Amore, eller så kan man gå till höger genom tunneln du ser på bilden ovanför - för att komma till själva bykärnan och hamnen i Riomaggiore.

Eller så gör du som en del av oss, går snett till vänster och uppför en gata som blir smalare och smalare och som leder dig över berget och ner på andra sidan till bykärna och hamn. Högst upp var utsikten över havet fantastisk men igen...inga bilder tagna där?

När vi vek neråt mot bykärnan så gick vi bla på den här smala lilla trappgatan.

Och här är en annan smal liten mysig bakgata som gick igenom.

Härlig restaurangskylt. Klicka på den för att se detaljrikedomen!

Se hur bergen skivar sig lodrätt. Klicka på bilden för att se den i större format.

Riomaggiore sett lite ovan ifrån - jag knallade uppför de branta gatorna och tog bla den här bilden.

Citroner

Rolig liten ambulans som var tvungen att stå parkerad på tvären pga den branta lutningen.Här saxar jag lite ur Iris Kihlmans artikel i Allt om Resor angående Via dell'Amore. Vill du läsa hela artikeln så läs nästa inlägg där du också hittar länken till originalplatsen.

Mellan Manarola och Riomaggiore syns Via del’Amore, kärlekens gångstig, uthuggen som ett sår längs sidan av berget på 1920-talet, för att rallarna lättare skulle kunna ta sig fram medan man byggde järnväg. Innan dess hade byarna inte haft särskilt mycket kontakt med varandra. Misstänksamheten grodde, man talade olika dialekter och det vanliga var att man gifte sig ”inombys”. Nu kunde ungdomarna mötas halvvägs mellan byarna. Och gör det fortfarande. Bergväggarna är fulla med graffiti och kärleksklotter i stil med ”Stefano ti amo”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar