En av Sveriges högst belägna vägar -
Vildmarksvägen vid Stekenjokk

Ok! Äntligen ska jag fortsätta rapportera lite från min jobbresa upp till södra Lappland och Saxnäs. Början hittar du här.

Anna&Roffes gulliga samojed, Ella, var givetvis med upp på Stekenjokk med oss!

Nu har jag hunnit till onsdagen den 26 augusti. Idag körde vi längs med Vildmarksvägen upp till Stekenjokk. Tyvärr hade vi en väldigt dimmig dag just den dagen (annars hade vi ju jättefint väder), så bilderna blev inte så storslagna som de kan bli en vacker dag.Som tex den dagen fotografen Göran Strand var där... Däremot anade man det fantastiska i landskapet genom dimslöjorna och blev väldigt nyfiken på att återvända. Kändes lite som ett vidsträckt månlandskap.

Detta är också en av Sveriges kallaste platser på vintern och har köldrekord. Vad har de för väder idag? Se här. Stekenjokk är stängt på vintrarna men öppnar igen framåt våren. Men tro inte att det är snöfritt då!


Den här bilden är från ÖP (tror att det är Östersundsposten) och publicerades 19 maj 2009!Men den här dagen var det inga stora snömängder, bara enstaka fläckar av närmast evig snö. Roffe, 'Mr Fjällgården i Saxnäs himself' :-), var den som guidade oss idag.

Som ni ser så var inte sikten den bästa. Däremot ser det värre ut än det var. Det vill säga det var ingen fara att vi skulle gå vilse tex, för så pass bra såg man hela tiden.

Uppe på en av topparna avnjöts medhavd matsäck. Ella charmade alla och sprang runt och fick sig godsaker i alla hörn...

Dimman gjorde att det blev ganska rått i luften och både mössor, vantar och vindjackor åkte på.


Det är väldigt enkelt att gå här - marken är så pass jämn och lutningen är inte så brant.

Jag har saxat lite text om Vildmarksvägen från Fatmomakkes hemsida.

Kommer du söderifrån börjar resan i Strömsund och fortsätter över Gäddede - Stora Blåsjön - Stekkenjokk - Klimpfjäll - Fatmomakke - Saxnäs - Vilhelmina. Ca fyrtio mil vacker bilväg för "fyrhjulta" fjällvandrare. Under vintern ligger snön djup på kalfjället, mellan 4-5 meter kan det bli. En del av den snön ligger kvar även under sommaren.

Vildmarkskänslan finns där hela tiden. Efter varje svepande vägkurva längs Sveriges vackraste turistväg möter dig ständigt nya hänförande vyer. Svarta spegelblanka skogstjärnar omgivna av skägglavsdraperad urskog eller vindpinad fjällsluttning med porlande jokkar att släcka sin törst vid; blomsterängar med midjehöga örter som nordisk stormhatt och hundkex eller urgamla kulturmarker med kåtor som bara ligger ett stenkast från Vildmarksvägen. Här börjar ditt nästa äventyr.
...
Delen Leipikvattnet till Klimpfjäll är öppen från 15 juni - 15 oktober.

Efter den här turen styrde vi kosan mot en av samernas 'heliga platser', Fatmomakke, som jag berättar om i nästa inlägg. Men nu blir det bingen - jobbet kallar imorgon bitti och två möten ska avklaras på förmiddagen, så då kan man inte sitta uppe och blogga halva natten ;-).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar