Elsa Kristoffersson - en samekvinna med krut i!


Senare samma dag (som vi gjorde skogsvandring och besökte Trappstegsforsen), efter middagen så samlades vi alla uppe i storstugan för att lyssna på den ungefär 80 år gamla kloka samekvinnan Elsa Kristoffersson. Hon skulle berätta om samekulturen, samt visa diabilder som hon har tagit genom åren.


Hon har levt ett långt, rikt, men många gånger också hårt liv här uppe i norr. Humorn hade hon iallafall inte tappat och hon var rolig och rapp i mun. Hon berättade anekdoter från sitt långa liv också, och bla om den gången som det svenska kungaparet var uppe på besök.

Hon hade blivit tillsagd att hon skulle fatta sig kort eftersom besöket skulle vara i endast fem minuter. Men det struntade Elsa i :-), och frågade om de ville ha nyrostat kaffe! Vilket de ville förstås. Så hon satte igång att rosta och paret blev kvar en timme ungefär. Drack kaffe och pratade med Elsa. Diverse planeringsansvariga hade slitit sina hår bakom knuten, men det bekom inte kaffesällskapet :-) !


Här visar hon sin mors husmorsbälte med alla möjliga viktiga ting.Allt från turamuletter till kniv och kåsa.Hon började sin föreläsning med att jojka.

Jag har hittat en film At the foot of a mountain, som bla innehåller en intervju med Elsa också. Den är gjord av Linda Persson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar