Johan Staël von Holstein - the past and the future

Som jag skrev i det förra inlägget, så har jag varit på Paf Opens näringslivsseminarium idag. Det handlade om entreprenörskap och förste talare var Nils-Erik Eklund, VD för Viking Line.

Bilden är från Dagens Nyheter

Näste talare var Johan Staël von Holstein, vars blogg du kan läsa här. En man med djärva idéer, framtidsvisioner och en envishet utan dess like. Han ger aldrig upp!

Som han sade själv - "kan jag lyckas så kan vem som helst"! Och berättade att han är svårt dyslektisk, har ADHD och Damp samt växte upp med en alkoholiserad far (och en mor, som var den enda, förutom Jan Stenbeck, som trott på honom hela tiden), avskydde skolan och hellre åkte skidor och jagade tjejer.

I vilket fall som helst så var det 1,5 timme som flög iväg när vi lyssnade på honom och bla hans visioner om framtiden. Han är bla övertygad om att sociala nätverk, typ Facebook (men i hans version MyCube istället ;-) ) med chatfunktioner osv kommer att 'flytta in' i våra liv ordentligt inom de 10 närmsta åren. Alltså på ett etablerat sätt, i användning på arbetsplatser.

Han jämförde bla med vad man sade om email och internet i mitten på 90-talet - hur det inte skulle få användas på arbetsplatser och hur fax var seriöst men inte email osv. Idag är det knappast någon som skulle förbjuda email på en arbetsplats mera...

Här hittar du bilden som föreställer internetkopplingar över jordklotet

Jag drog mig själv till minnes när jag hoppade på 'datatåget' sommaren 1994. När jag insåg att "det här med datorer och sammankopplade datorer är ingen dagslända - det här har kommit för att stanna!" och bestämde mig för att börja läsa datakunskap på distans.

Mail skickades manuellt mha nystartade Ålcom en gång i dygnet (!). WWW fanns bara i textformat. Vi hade inte ens tillgång till något nät egentligen, men jag loggade in via min systers uppkoppling på Karolinska Institutet och surfade genom välja olika siffror (dvs en länk skrev du en etta för, nästa en tvåa osv) vidare till amerikanska universitet på nätterna - fortfarande bara text - men det var helt fantastiskt! Hon var helt ointresserad och var där för att plugga till läkare, men jag var tacksam att jag kunde surfa ut i cyber space den vägen.

En artikel finns här.

Och när jag köpte mitt första modem så hade vi blivit rekommenderade att ta i ordentligt och köpa 2400 kb. De var slut så jag fick gå upp till företagsstorlek, dvs 9600 kb och det var jääätttemycket och snabbt för en privatperson. Idag skulle du knappt ens kunna logga in någonstans med en sådan uppkoppling...

Och tänk - det är faktiskt bara 15 år sedan - hur kommer det att se ut om 15 år? The past and the future...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar