Allt fler satsar på eget

I fredags (tror jag det var) så fanns det en liten artikel i Ålandstidningen. Lite kul att konstatera att väldigt många har läst den och kommenterat eller frågat.
Jag saxar:

Allt fler satsar på eget

Om det handlar om entreprenörskap eller företagsamhet ska vi låta vara osagt. Att företagsamheten lever och frodas på Åland står utom allt tvivel. NÄRINGSLIV Här är de senaste företagen som registrerats av ålänningar. År 2007 fanns exakt 2.105 olika företag i landskapet. Sedan dess har det blivit ännu fler. (JP) /.../ (lång lista med olika nyetablerade företag)

Sunny Anna, Mariehamn. Turism, reseledare, all laglig verksamhet. Näringhsidkare: Lampén-Böving Anna Elisabet. /.../ (ännu fler företag).

Eftersom jag har fått så många frågor så tänkte jag kommentera det hela lite. Jag startade alltså mitt lilla enmansföretag Sunny Anna i april i år. När jag bestämde mig för att starta det så frilansade jag helt och hållet, främst som reseledare.

Speciellt när jag jobbade utgående från Sverige så hade företaget jag jobbade åt, önskemål om att kunna fakturera mig istället för att betala lön. Dessutom gör man väldigt mycket obetalda förberedelser inför varje längre resa. Så att då kanske få möjlighet att istället dra av lite kostnader av allt det man lägger ut (böcker, papper, skrivarfärg osv) kändes inte heller fel.

Sagt och gjort - jag började rota i processen i januari/februari någon gång. Jag funderade på namn och byråkratiskt upplägg och kom fram till att enskild näringsidkare är den bästa företagsformen i mitt fall. Enkelt och billigt. Jag har ju inga stora maskiner eller andra tunga poster som jag investerat i, så jag anser inte att jag behöver starta ett aktiebolag i dagsläget.

Jag funderade en hel del på namnet också och det slutade med Sunny Anna. Det kändes väldigt mycket jag och hamnade i 'det-här-känns-rätt-facket' ganska snabbt. Och det är också något som många påpekat - att namnet passade så himla bra. Tack - kul :-) !I samma veva som jag fick Sunny Anna registrerat så fick jag dock jobb även på kontoret på Sundqvists Resor, som ju numera heter Viking Line Buss. Så där jobbar jag tre dagar i veckan med att sälja och producera resor av alla de sorter. Det kan vara allt från att en grupp bara vill boka en buss några timmar eller för en transfer till tex den 10-dagars rundresa genom Europa som jag bla har på bordet för tillfället. Jag berättar lite mera om upplägget bakom en sådan resa i nästa inlägg.

Mitt eget företag - Sunny Anna - är alltså inte en resebyrå, som ju Viking Line Buss är tex. I Sunny Anna så hyr jag egentligen bara ut mig själv - som reseledare, eller som värdinna eller liknande. Med den erfarenhet, kunskap och det engagemang som jag lägger ner i varje projekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar