Sommarkväll i Västra Hamnen, Mariehamn


Den här synen kan man få uppleva om man besöker Västra Hamnen i Mariehamn en julikväll. Och just den här är tagen från Segelpaviljongen, eller 'Seglis' som restaurangen heter i folkmun.

Pommern är givetvis det stolta fartyget i bakgrunden.Häftig takfasad. Paviljongen är ritad av den kände arkitekten Lars Sonck, som bla har ritat Gullranda, Finlands presidents sommarresidens också.Många segelbåtar på rad.Eftersom jag är ett Kap Horn-klubbs-barnbarn så blir jag alltid lite rörd nästan, när jag ser eller hör något som ger associationer till den anrika klubben, vilken nu är nedlagd pga att alla medlemmar går bort och inga nya tillkommer. Idag finns en form av 'supporter-klubb' , men ingen äkta klubb.Min morfar, Uno Mörn var en äkta Albatross, dvs en befälhavare som hade rundat 'Hornet', som Kap Horn kallades i sjömansmun, på ett segelfartyg i handelsfart och där resan varit minst 3000 NM. Kap Horn är udden som ligger syd om Eldslandet i Chile, dvs så långt söderut du kommer i Sydamerika, och därmed nära Antarktis... Det gjorde han ett otal gånger.

Min mormor, Helga Mörn var en sk Kapduva, eftersom hon hade varit ombord på ett sådant fartyg på en sådan resa. Hon åkte med Viking, den fyrmastade barken som ligger i Göteborg numera. Morfar var kapten och hon åkte med ett varv runt jorden 1938.Pub Niska, som ju också ligger i Västra Hamnen, får vara med på en bild igen. De har ju så förbaskat goda 'plåtbröd', som Micke Björklund kallar sina pizzor!Och så gick vi förbi legendariska Pub Bastun, där man har rockat sig svettig förr om åren. Nu verkar 'Bastun' ha återuppstått. Welcome back, kära 'Bastun'!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar