Två stiliga flytetyg och ett som förstörts i ombyggnation...

Ikväll var jag på en liten cykelrunda runt stan, efter en klibbig dag på kontoret. Härligt väder, och mycket folk kring uteserveringar. Nere i viken vid Västra Hamnen låg den här stiliga lyxyachten för ankar. Såg den redan igår, men hade ingen kamera med i väskan. Helikoptern på däck såg inte helt fel ut heller.

Lite nu och då så dyker de upp, sådana där stora fina yachter. Ligger någon eller några dagar och seglar sedan iväg igen.

Ett annat vackert fartyg, som ligger i Mariehamns Västra Hamn är ju vår kära Pommern, som du ser aktern på här. Pommern är den enda fyrmastade barken, som är kvar i originalskick som lastfartyg i hela världen! Ett unikt tillfälle att få se hur det var för med andra ord.

Minns när jag var med make och son i Göteborg för några år sedan. Där ligger Viking, som också är en av storredaren Gustaf Eriksons fd fartyg. Min morfar, Uno Mörn, var kapten på bla Viking (liksom flera andra av GEs stora, stolta fartyg, som tex Pamir). Och Viking hade han fört befäl över ett par år på 30-talet.

Till saken hör att han ville lägga av med segelfartygen och gå över till ångfartyg, för att kunna vara hemma lite mera med sin fru, min mormor Helga. Gustaf Erikson var en man som inte tyckte att 'kvinnfolk' hörde hemma på fartygen i onödan, men lockade min morfar att fortsätta med segelfartygen några år till mha löfte om att han skulle få ta med min mormor till Australien.

Sagt och gjort. Mormor Helga packade kofferten och hängde med ett varv runt jorden! Det bar av till både Afrika och Australien. Och på den tiden lastades vetesäckarna för hand, så hamntiderna var mycket längre. Mormor och morfar hann mao se en hel del.

Bild från Wikipedias text om Viking

Så ja...Viking är (var...) speciellt för mig. Därför ville jag visa min man och son det fartyget. Vi kliver ombord...och blir gruvligt besvikna. Det liknar knappt ett fartyg mera! Och vad värre var (tycker jag) - vi skulle ta en fika ombord i det nybyggda caféet där. Trots allt var jag fortfarande lite stolt och rörd, så jag berättade för killen i caféet att min morfar hade seglat kapten på det här fartyget och att det hade varit runt jorden många gånger. Då får jag till svar "Jaså! Jag visste inte ens att det faktiskt har varit en båt på riktigt!"... Sådant tycker jag personligen att man bör veta om man jobbar på ett anrikt fartyg... men alla är vi väl olika antar jag.

Kanske är jag också arbetsskadad, rundreseledare som man är emellan, där kunskap om det man besöker, passerar och ser är vitalt för jobbet. Nej, vid närmare eftertanke så tycker jag faktiskt att han borde ha vetat att Viking, som han stod på, hade seglat jorden runt flera gånger! Så det så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar