T6 - The Story


Lyxyachten som jag berättade om häromdagen har fått lite kött på benen. Här saxar jag ur Ålandstidningen:

Nyzeeländsk superjakt kom till Åland

Den imponerande lyxjakten T6, färdigställd 2006 i Nya Zeeland, kom i helgen till Åland. Äger jakten gör den hemlighetsfulla multimiljonären John Spencer.

SJÖFART Det är inte bara på Åland superjakten T6 väckt uppmärksamhet genom åren. Byggandet av jakten var en stor händelse Nya Zeeland, även om man länge lyckades hålla projektet hemligt. Och inte undra på det. När det gäller lyxjakten spelar T6 i en mycket speciell division.

Den 49 meter långa jakten har till exempel en inbyggd helikopterplatta som stiger upp ur aktern på ett sätt som skulle få James Bond att bli grön av avund. När den byggdes var den det enda icke-militära fartyget som kunde tanka en helikopter. Den är registrerad i George Town och i aktern hänger Caymanöarnas flagga.

Till salu

Jakten byggdes ursprungligen åt den hemlighetsfulla mångmiljonären John Spencer från Nya Zeeland, som sägs ha gjort sin förmögenhet på toapapper. Han äger dessutom bolaget som byggde jakten.

För tre veckor sedan anlände den i Southampton. Vad den gjorde där visste ingen. Till saken hör att jakten sedan en tid tillbaka är till salu. På Mäklaren Burgess hemsida kan man ta en smygtitt inne i jakten och lägga ett bud på den, om man känner att man har 40 miljoner euro att avvara det vill säga.

På mäklarens hemsidan kan man mycket riktigt konstatera att den befinner sig i Östersjön. Enligt sjöbevakningen rör det sig om privatpersoner som är på semester. Den har i sedan onsdags legat vid Möckelö havsbad. Själva jakten har legat stilla, men helikoptern har varit igång flera gånger.

Fredrik Gustafsson

...och här saxar jag ur den andra lokaltidningen, Nya Åland:
/.../
Med kusin
Man har också undrat vad denna man egentligen gör på Åland. Svaret är enkelt. Han är på besök och det är inte första gången.
– John Spencer har varit här många gånger. Han var gift med min kusin Tytti Laurola, berättar Tiina Dahlman.
Tytti Laurolas bror, Heikki Laurola som bor på Järsö, är multimiljonärens före detta svåger.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

Och för den som fortfarande inte fått sin kunskapshunger stillad så finns det ytterligare tekniska data här :-).

Ja, det var bara det jag ville infoga. Nu har jag tänkt cykla till Baltichallen för att se Ålands damer spela volleyboll i Natwest Games. Mera rapporter från Natwest Island Games kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar